Crna hronika

BiH druga u jugoistočnoj Evropi po broju oružanih incidenata

Po broju oružanih incidenata, BiH je prošle godine bila druga u jugoistočnoj Evropi.

“Temeljem podataka SEESAC-ove Platforme za praćenje incidenata sa vatrenim oružjem (AVMP) za 2023. godinu, u BiH je zabilježeno ukupno 529 incidenata sa vatrenim oružjem, te je BiH bila druga po ukupnom broju zabilježenih incidenata u odnosu na ostale jurisdikcije jugoistočne Evrope. Ovaj trend prisutan je od 2019. godine”, navodi se u Prijedlogu Izvještaja o radu Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH za 2023. godinu, pišu nezavisne.

U ovom dokumentu ističe se da je nastavljeno sa redovnim ažuriranjem Platforme za praćenje oružanog nasilja (AVMP), uspostavljene na internet stranici SEESAC-a, informacijama o incidentima s vatrenim oružjem u jugoistočnoj Evropi, uključujući i BiH.

“Platformu je osmislio SEESAC koji njome i upravlja, s ciljem prikupljanja detaljnih podataka o svakodnevnim incidentima povezanim s korištenjem vatrenog oružja u jugoistočnoj Evropi od 2014. godine. Podaci se svakodnevno prikupljaju iz medijskih izvještaja i izvještaja nadležnih tijela, i to od vrste incidenta, vatrenog oružja koje je korišteno, pola žrtve i počinioca, do geografskih odrednica incidenata”, pojašnjeno je u Prijedlogu Izvještaja o radu Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH za 2023. godinu, a koji je u procesu konsultacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh