Crna hronika

Direktorica škole osuđena jer je nezakonito zaposlila kćerku

Općinski sud u Bihaću osudio je prvostepenom presudom Elviru Mušić (51) na šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Ilustracija - Akta.ba

Tužilaštvo USK je prethodno protiv nje podiglo optužnicu kojom se teterila da je u od 28. oktobra 2019. godine do 24. april 2020. godine u Bihaću kao odgovorna osoba, odnosno vršilac dužnosti direktora Osnovne škole “Kamenica”, na protivzakonit zaključila više ugovora o radu sa svojom kćerkom H.M.M. i na taj način joj pribavila korist u vidu nezakonitog zasnivanja radnog odnosa.

U presudi se navodi kako je pri tome bila svjesna da prekoračuje svoja službena ovlaštenja i kriši pravilnik škole kojim je propisano da se nastavnici zapošljavaju putem javnog konkursa, a da odluku o tome donosi školski odbor, a time je prekršila i odredbe Zakona o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju.

Osuđenoj je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti te joj se zabranjuje da u periodu od tri godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, obavlja rukovodeću funkciju u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u trajanje ove sigurnosne mjere.

Protiv ove presude dopuštena je žalba Kantonalnom sudu u Bihaću, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh