Crna hronika

Mirnes Ajanović: U Gradačcu je policija zakazala! Ubica ne bi bio na slobodi…

Tragedija u Gradačcu nažalost ponovno je izbacila sve rupe i propuste sistema u BiH.

Nizama Hećimović - hayat

Koje su nadležnosti policije, koje su nadležnosti suda, kako se treba postupati, ko je odgovoran, kako unaprijediti sistem govorili su Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS-a i Mirnes Ajanović, advokat, u emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV.

– Sistem ne radi svoj dio posla. Ovdje nema preventive. Kad bih morao govoriti da li se moglo spriječiti, mislim da bi. Prijavljeno je nasilničko ponašanje, zaprimljena je prijava, a onda dolazi trostruko ubistvo, govorimo o stvarima da je procurilo odakle je žena tražila zaštitu. Neko mora odgovarati.

Prvo MUP koji je zaprimio prijavu i taj saučesnik koji je izdao. Ovo se moglo spriječiti. Koja je poruka? Tražiš zaštitu i oni te isporuče. Imate ministricu koja veliča ratne zločince i dobije zaštitu, a imate ženu koja prijavi nasilje i to čovjeka koji ima kilometarski dosije.

Kakva je poruka ako vi ne date zaštitu onome ko je traži? Napravili su se toliki propusti koji su doprinijeli ovom ubistvu. Policija je trebala da ozbiljno shvati tu prijavu i da reaguje. Oni su znali ko je taj koga je ona prijavila. Poznat je dobro policiji. Sa onakvim dosijeom morate reagovati profesionalno – rekao je Pećanac.

Ajanović smatra da je najveća odgovornost na policiji. Naglasio je da nas ovaj slučaj obavezuje da govorimo objektivno.

Imali smo prijavu Nizame. Došla je u policiju. Desilo se nešto što u zakonu obavezuje policajca da osobu koja prijavljuje mora upozoriti da ne mora svjedočiti. Šta se desilo? Nizama koja je došla to da prijavi prešla je granicu straha da se usudi doći u policiju. Policajac kaže ‘pa ne moraš prijaviti’. Šta da tada radi Nizama? Policajac je morao upozoriti Nizamu ako ne svjedoči nema ništa od prijave.

Danas sudija može donositi odluke samo na osnovu dostavljenih dokaza. Policija te dokaze dostavlja. Policija je morala uzeti izjave lica kojima je također prijećeno. Nije uzela. Morala je uzeti poruke. Policajci kažu vidjeli su povrede i morali su bar fotografisati. Sudija piše nema ni jednog drugog dokaza niti svjedoka niti materijalni dokaz koji može potvrditi da je došlo do nasilja. Policija je zakazala – govori Ajanović.

Predsjednica Općinskog suda rekla da nisu imali dokaze, ali imali su prijavu. Ajanović je kazao šta je trebalo uraditi, te šta je bilo na kome da uradi.

– Policija ima obavezu izvijestiti dežurnog tužitelja. Imali su tri krivična djela. Tužitelj je morao biti obaviješten od strane policije. Tužitelj bi donio odluku o pritvoru. Ubica ne bi bio na slobodi. Policija je zakazala. Nije generalno policija kriva. Policija u većini slučajeva radi to dobro. Ovdje je urađen propust.

Imamo ljude koji su spremni ugroziti nas time što sarađuju sa nasilnim osobama. Trebamo govoriti o ovome i upirati prstom kako bi ubuduće spriječili ovakve slučajeve. Policija ima okolnost da kažu ne mogu djelovati dok se nešto ne dogodi – naglašava Ajanović, piše PRESS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh