Crna hronika

Protesti širom BiH zbog svirepog ubistva u Nizame Hećimović

Zbog svirepog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu danas će se održati protesti širom BiH.

Protesti širom BiH zbog svirepog ubistva u Nizame Hećimović - vijesti.ba

Inicijativa građanki/na Mostara organizira mirni protestni skup danas u 18 sati na Španskom trgu u Mostaru.

– Mirnim protestima nastojimo, zajedno, skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilja nad ženama, ali i iznijeti zahtjeve upućene svim nositeljima vlasti kako na lokalnom, kantonalnom tako i na državnom nivou, saopćeno je iz Inicijative građanki/na Mostara.

Najavljena je i protestna šetnja u Sarajevu. Planirano je da počne u 18 sati.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala je sve da se pridruže ovoj šetnji.

– Dragi prijatelji, svjesna funkcije koju obnašam i pažnje javnosti koju ona nosi, dozvolite mi da to u ovom trenutku zloupotrijebim. Tragična ubistva u Gradačcu ne dozvoljavaju mi da sjedim skrštenih ruku. Osjećam svaku obavezu da uradim sve što mogu kako ova tema ne bi imala svoj rok trajanja, kako to kad nas obično bude. Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ono mora biti tačka odakle će se slati sve važne i snažne poruke, rekla je ona u videu objavljenom na društvenim mrežama pod naslovom Sarajevo šeta za Nizamu.

I u Zenici je za danas zakazano mirno okupljanje kao podrška svim žrtvama nasilja u Bosni i Hercegovini.

Mirni protest sa početkom u 18 sati na Trgu Alije Izetbegovića se organizuje povodom nedavnog višestrukog ubistva u Gradačcu gdje je Nermin Sulejmanović ubio tri osobe, nakon čega je isto toliko ih ranio i u konačnici izvršio samoubistvo.

Vrijeme je da kažemo: “Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi“, navodi se u najavi mirnog okupljanja na društvenim mrežama, kojeg organizuje Emina Babić, vijećnica u Gradskom vijeću grada Zenice.

Povodom ubistava nevinih građana na području Gradačca, danas je prograšen Dan žalosti na području Tuzlanskog kantona. Danas je i dženaza ubijenoj Nizami Hećimović, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh