Crna hronika

Pogledajte trenutak kada su proglašeni krivim Stanišić i Simatović

Rezidualni mehanizam Međunarodnog krivičnog suda izmijenio je prvostepenu presudu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića i proglasio ih krivim za zločine u sedam općina u Bosni i Hercegovini…

Stanišić i Simatović - n1

Rezidualni mehanizam Međunarodnog krivičnog suda izmijenio je prvostepenu presudu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića i proglasio ih krivim za zločine u sedam općina u Bosni i Hercegovini, uključujući i udruženi zločinački poduhvat.

Naime, nakon uzimanja u obzir žalbe, Simatović i Stanišić su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Podsjetimo, prvostepenom presudom Simatović i Stanišić su bili osuđeni na 12 godina zatvora i to samo za zločine u Bosanskom Šamcu.

“Žalbeno vijeće je odbacilo žalbe Stanišića i Simatovića na njihove osude za pomaganje i podržavanje ubistva kao kršenja zakona i običaja ratovanja, kao i za ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje) i progon kao zločine protiv čovječnosti, počinjene u vezi sa, te nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u Bosni i Hercegovini u aprilu 1992. Krivična odgovornost Stanišića i Simatovića bila je zasnovana na konstatacijama da su organizovali obuku, a zatim i angažovali srpske snage koje su učestvovale u zauzimanju i zločinima. Žalbeno vijeće je takođe odbacilo žalbe Stanišića i Simatovića na izrečene kazne od po 12 godina zatvora”, navode u pojašnjenju današnje presude.

Trenutak izricanja presude pogledajte OVDJE.

Presudu su donijele sudije Graciela Gatti Santana, Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar, te Claudia Hoefer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh