Crna hronika

Tužne vijesti: U Ukrajini poginuo Arman Soldin, reporter AFP-a iz Sarajeva

Video koordinator agencije AFP u Ukrajini Arman Soldin (Solden) ubijen je u utorak popodne u napadu raketa na istoku Ukrajine, javili su novinari AFP-a koji su bili sa njim.

Napad se dogodio oko 16.30 prema lokalnom vremenu u okolini Časiv Jara, ukrajinskog mjesta blizu Bahmuta koji je svakodnevno na meti ruskih snaga.

Ovaj 32-godišnji novinar i državljanin Francuske, inače rođen u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), bio je sa još četiri kolege koji su svi nepovrijeđeni.

Oni su bili sa ukrajinskim vojnicima kada su zahvaćeni raketnim napadom.

Armenova porodica je obaviještena.

Novinari AFP-a redovno odlaze u tu zonu da izvještavaju o sukobima u regionu, epicentru borbi u Ukrajini već mjesecima.

“Cijela agencija ja slomljena”, rekao je Fabrice Fries (Fabris Fris), generalni direktor AFP-a.

“Njegova smrt je užasan podsjetnik na rizike i opasnosti sa kojima se svakodnevno suočavaju novinari dok izvještavaju o sukobu u Ukrajini”, dodao je on.

Arman Soldin bio je iskusni novinar i reporter, a prethodno je radio za AFP u Londonu. Bio je video koordinator u Ukrajini od septembra 2022. godine i vrlo često je išao na front.

Bio je u timu AFP-a koji je izvještavao i prvih dana ruske invazije.

“Arman je bio entuzijasta, energičan, hrabar. To je bio pravi reporter na terenu uvijek spreman da krene uključujući i u najteže zone”, rekla je direktorica AFP-a za Evropu, Christine Buhagiar (Kristin Buagijar), prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh