Crna hronika

Broj mrtvih u Turskoj i Siriji veći od 34.000, UN dao crne prognoze

Broj mrtvih u strašnim zemljotresima u Turskoj i Siriji prešao je 34.000. Potres je zatresao Tursku i Siriju prije sedam dana, a danas je osmi dan zaredom da se nastavljaju očajničke akcije spašavanja. Nade da će se pronaći još živih je sve manje.

A man walks past a damaged building in the aftermath of a deadly earthquake in Kahramanmaras, Turkey February 13, 2023. REUTERS/Suhaib Salem

Vlasti kažu da se srušilo oko 6.500 zgrada u Turskoj, a brojne su oštećene u zoni zemljotresa koja zahvata oko 13 miliona ljudi.

Brojne zemlje odazvale su se na pomoć Turskoj, a s druge strane, iako žele usmjeriti svoju pomoć i Siriji to je sve teže zbog trenutne političke situacije u toj državi koju je uzrokovao dugogodišnji rat, pa su zbog toga nastale brojne blokade te humanitarne pomoći ne dolaze do onih kojima su potrebne u ovom trenutku.Sve manje šanse da se nađu živi u ruševinama, ali i to se dešava
Žena je jutros izvučena živa iz ruševina srušene zgrade u Turskoj, sedam dana nakon zemljotresa. Sibel Kaya spašena je u regiji Gaziantep nekih 170 sati nakon snažnog potresa koji je razorio pokrajinu koja je bila blizu epicentra.

Spasioci u Kahramanmarasu na jugu također su stupili u kontakt s još troje preživjelih, izvijestio je CNN, za koje se vjeruje da su majka, kćerka i beba.

Šanse za pronalazak preživjelih su sve manje nakon sedam dana, ali to nije nemoguće.

U nedjelju su spasilački timovi iz Rusije, Kirgistana i Bjelorusije izvukli živog čovjeka iz srušene zgrade u Turskoj, oko 160 sati nakon zemljotresa.

“Spasilački radovi na izvlačenju čovjeka iz ruševina trajali su više od četiri sata”, stoji u saopćenju ruskog ministarstva odbrane, uz video na kojem se vidi kako spasioci vade čovjeka iz ruševina i odnose ga.

“Radovi su obavljeni noću uz opasnost po život zbog mogućeg urušavanja konstrukcija”, dodali su Rusi.

Državni mediji također su izvijestili da je 13-godišnjak spašen u Gaziantepu u nedjelju, a spasioci su rekli: “Vi ste čudo”.

Crne progoze: UN očekuje duplo više mrtvih od trenutne brojke
Čuda u Turskoj su sve rjeđa, a vremenski razmak među njima je sve veći. Potraga za živima sad postaje potraga za mrtvima.

Broj smrtnih slučajeva još uvijek brzo raste, a Ujedinjene nacije kažu da će vjerovatno biti dvostruko veći od trenutne brojke koja je veća od 34.000.

Bezbrojna tijela još su zarobljena ispod ruševina njihovih bivših domova. Oni koji nisu identifikovani pokopani su u masovnoj grobnici,piše N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh