Crna hronika

Posvećena Havi Tatarević kojoj je ubijeno šest sinova: U Sarajevu izvedba poeme “Hava majko koliko ti je srce”

Osamdesetogodišnja Hava Tatarević je majka šestorice ubijenih sinova iz Zecova kod Prijedora. Hava je simbol bošnjačkog stradanja, simbol bošnjačke majke, heroine, bola, tuge i žalosti, ali također i simbol života, utjehe i nade

U sklopu programa manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022” u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu, u petak 22. jula, bit će izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce”, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvođenju poeme će prisustvovati i osamdesetogodišnja Hava Tatarević, majka šestorice ubijenih sinova iz Zecova kod Prijedora kojoj je poema i posvećena. Majka Hava je simbol bošnjačkog stradanja, simbol bošnjačke majke, heroine, bola, tuge i žalosti, ali također i simbol života, utjehe i nade.

Dan nakon izvođenja ove poeme, 23. jula, navršit će se punih trideset godina otkako su Havini sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad, Nishad, te suprug Muharem ubijeni tokom zločinačkog pohoda u Prijedoru i zauvijek otrgnuti iz topline doma.

Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini.

Autor poeme je Sabit Bekto, bivši logoraš svih prijedorskih logora i svjedok brojnih tortura. Bosanskohercegovačka glumica i režiserka Hasija Borić izvest će ovu poemu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh