Crna hronika

RUSI TVRDE DA ZNAJU ŠTO JE UZROKOVALO STRAVIČNU EKSPLOZIJU U BEJRUTU: ‘To su s našeg broda zaplijenili prije šest godina’

Nakon što je Rhosus pristao zbog kvara, Grečuškin je, a da nije isplatio svoju posadu, napustio brod, tvrdi RBC pozivajući se na članove posade

Wounded people sit on a street following an explosion in the Lebanese capital Beirut on August 4, 2020. Two huge explosion rocked the Lebanese capital Beirut, wounding dozens of people, shaking buildings and sending huge plumes of smoke billowing into the sky. Lebanese media carried images of people trapped under rubble, some bloodied, after the massive explosions, the cause of which was not immediately known. Wounded people sit on a street following an explosion, Beirut, Lebanon - 04 Aug 2020,Image: 549881858, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Ruski mediji u srijedu izvješćuju da je snažnu i golemu eksploziju u Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 100 ljudi izazvalo umjetno gnojivo zaplijenjeno s ruskog teretnog broda prije šest godina.

Brod Rhosus pristao je u luku u Bejrutu prije šest godina zbog kvara, a bio je na putu za Afriku s 2750 tona gnojiva na bazi amonijevog nitrata, prenosi libanonska medijska kuća LBCI, ne otkrivajući u čijem je vlasništvu spomenuto plovilo.

Ruska medijska grupacija RBC javlja da je brod, koji je plovio iz gruzijske luke Batumi za Mozambik, u vlasništvu ruskog državljana Igora Grečuškina, rođenog u dalekoistočnoj regiji Habarovsk, s prebivalištem na Cipru.

Predsjednik obećao istragu
Libanonski predsjednik rekao je u srijedu da će istraga o uzrocima eksplozije u utorak u Bejrutu, u kojoj je po novim podacima poginulo više od sto ljudi, što prije otkriti što se točno dogodilo, a da će rezultati biti transparentno objavljeni.

U televizijskom prijenosu početka izvanredne sjednice vlade, Michel Aoun pozvao je također druge zemlje da pomognu Libanonu što je prije moguće, jer se zemlja već bori s vrlo lošom ekonomskom situacijom.

Inicijalna istraga pokazala je da su godine zanemarivanja sigurnosti skladišta u kojem se nalazio vrlo eksplozivni materijal u bejrutskoj luci uzrokovale eksploziju, rekao je izvor blizak istrazi.

Premijer i ured predsjednika objavili su utorak da je 2750 tona amonijevog nitrata koji se koristi za gnojivo i bombe, uskladišten šest godina u luci bez sigurnosnih mjera.

“To je nemar”, rekao je izvor za Reuters, dodajući da je pitanje sigurnosti skladišta već bilo pred nekoliko odbora i sudova i ništa nije učinjeno kako bi se naredilo premještanje ili sigurno odlaganje opasnih tvari.

Izvor je rekao da je vatra počela u skladištu 9 u luci i proširila se na skladište 12, gdje je bio uskladišten amonijev nitrat,piše Net.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh