Svijet

TRAGEDIJA: DESET ALPINISTA STRADALO NA MOUNT EVERESTU

Smrću irskog i britanskog alpiniste na Mount Everestu, broj poginulih u najpogibeljnijoj sedmici na najvišem svjetskom vrhu porastao je na deset, saopćili su u subotu organizatori ekspedicija.

No image - Haber.ba

– Naši vodiči pokušali su pomoći, ali je on preminuo veoma brzo nakon toga – izjavio je Murari Sharma iz ekspedicije Everest Parivar, za AFP.

Na sjevernoj tibetanskoj strani planine, 56-godišnji Irac preminuo je u petak ujutru, potvrdili su organizatori njegove ekspedicije na svojoj Facebook stranici,prenosi Novi.

Čovjek je odlučio da se vrati nakon što se nije domogao vrha, ali je preminuo u svom šatoru u prolazu Sjeverni Col na visini od 7.000 metara.

Četvero alpinista iz Indije i po jedan iz Sjedinjenih Država, Austrije i Nepala smrtno su stradali na Everestu u proteklih sedmicu dana. Još jedan irski alpinista je nestao i vjeruje se da je poginuo nakon što se okliznuo i pao u blizini vrha.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh