BiH

Dodik poručio tužiteljima: Možda je vrijeme da nas pozovete da se na fin način izvučete iz ovog

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) danas u Istočnom Sarajevu obratio se javnosti nakon još jednog ročišta pred Sudom Bosne i Hercegovine u postupku koji se vodi protiv njega.

Milorad Dodik - Twitter

Izjavio je da se osjeća napadnutim zato što je, kako je kazao, zloupotrebljen institut koji ne postoji u skladu s Ustavom, a to je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

“Ovdje je riječ da se legalno izabrani ljudi, kao ja i mnogi drugi, dovedu da odgovaraju pred onima koji nisu demokratski izabrani, kao što je slučaj s Tužilaštvom i Sudom Bosne i Hercegovine koje su birali stranci”, dodaje.

Prema Dodikovim riječima, osjeća se nesigurno, ali nije prepadnut. Smatra da je postupak protiv njega zapravo borba protiv stranaca koji pokušavaju “nametnuti kolonijalnu upravu”.

“Ovo je protiv Bosne i Hercegovine, ovo će joj oduzeti snagu jer joj se oduzima pravo na suvereno odlučivanje”, dodaje.

Tvrdi da su svi tužitelji i sudije prošli, kako je rekao, trijažu stranaca kroz Ured visokog predstavnika (OHR) i ambasada. Naglasio je da je jedina njegova krivica to što je “privržen Dejtonu i Ustavu Bosne i Hercegovine”. Ponovo je govorio o politici bošnjačkih političkih predstavnika.

“Nažalost, Bošnjaci su prihvatili takvu podaničku politiku, vjerujući da će se montiranim procesima izbaciti snažna konkurencija hrvatskog i srpskog naroda za rješenja koja treba donijeti. Na kraju će se to njima obiti o glavu kako to obično biva u historiji”, konstatovao je.

Zatim se ponovo osvrnuo na sudski postupak koji se protiv njega vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine.

“Želim kazati da je glavni motiv zabrana mojeg političkog djelovanja i primijetio sam da je prije dva dana Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država zabranio nižim sudovima da eliminišu ljude iz političkog procesa. Osnovni motiv ambasadora SAD-a (Michaela Murphyja) jeste da ohrabri (visokog predstavnika Christiana) Schmidta da nametne takve zakone”, istakao je Dodik.

Imao je i poruku za tužitelje u procesu koji se vodi protiv njega.

“Dakle, Vrhovni sud je rekao da niži sudovi ne mogu zabraniti (Donaldu) Trumpu da se kandiduje (za američkog predsjednika). Možda bi bilo vrijeme da nas pozovete da se na fin način izvučete iz ovog, govorim o tužiteljima. Dokle ide ta ljudska slabost, da gaze do kraja. Gdje vam je dostojanstvo”, rekao je.

Tužitelje je nazvao “glupima, nedostojnima, podanicima i neprijateljima srpskog naroda”. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh