BiH

Građani protiv solara i kamenoloma

Građani Miljkovića, Kozice, Međina, Gubavice, Pijesaka, Planinice i Prigrađana – naselja u blizini Mostara, okupljeni u neformalnu grupu ”Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana” ponovo su pozvali lokalne i kantonalne vlasti da zaštite njihove interese i izvrše izmjene Prostornog plana kojim će se postojeća postrojenja izmjestiti na lokacije dalje od naseljenih mjesta.

Građani mostarskih naselja / PR -Haber

Građani su posebno istakli da gradska administracija, često i u suprotnosti sa zakonom, mijenja dokumentaciju, a kantonalna daje koncesije bez organiziranja javnih rasprava, pa se događa da građani budu dovedeni u situaciju da se neposredno uz njihova imanja nenajavljeno, bez suglasnosti i uključenosti, otvaraju kamenolomi ili elektroenergetski objekti.

U razgovoru sa sugrađanima koje su informisali o problemu, poručilu su da je sve posljedica nezakonitih izmjena Prostornog plana Mostara. On je svaki dan sve izraženiji i značajno utiče na kvalitet života građana. Osnov za izdavanje koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara je Prostorni plan iz 2012. čije je izmjene dopune vezano za elektroenergetske objekte usvojilo Gradsko Vijeće u januaru 2022. godine. Međutim suprotno tvrdnjama nadležnih vlasti, ni 2012, ni 2022. prilikom donošenja i izmjena nije konsultovana lokalna zajednica, što predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i procedura.

Dodatno, mještani ističu i da se prenamjenom zemljišta iz šumskog ili poljoprivrednog u građevinsko krši Zakon o privremenoj zabrani upravljanja državnom imovinom koji je donio Visoki predstavnik još 2005.

Osim toga građani su ukazali i na poteškoće s kojima se svakodnevno, godinama susreću.

Zbog svega toga smatraju da se u ovom trenutku dodjela zemljišta za izgradnju energetskih objekata radi stihijski na temelju planske dokumentacije stare 11 godina i bez uvida u stvarno stanje na terenu koje je značajno izmijenjeno povratkom ljudi na prijeratna prebivališta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh