BiH

SAD: Istražiti kršenje zakona u vezi proslave dana RS

“Ustavni sud BiH je u više odluka jasno ukazao da je obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara neustavno”…

Ambasada SAD u BiH - Facebook

“Ustavni sud BiH je u više odluka jasno ukazao da je obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara neustavno”, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH povodom današnjeg obilježavanja neustavnog “Dana RS-a” u ovom bh. entitetu.

“Nije riječ o obilježavanju praznika, već o odluci da se obilježava 9. januar. Vezanjem obilježavanja za pravoslavni vjerski praznik krši se nekoliko odredbi Ustava BiH koje zabranjuju diskriminaciju. Ovo je pitanje zakona, a ne mišljenja.

Članak III (3) Daytonskog ustava zahtijeva od entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija BiH, uključujući konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH. Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja kazneno djelo prema Kaznenom zakonu BiH. I ovo je stvar zakona, a ne mišljenja”.

dodaje se kako su očekivanja Sjedinjenih Američkih Država su da će nadležni organi za provođenje zakona i pravosudni organi istražiti sva kršenja zakona koja se dogode u vezi s proslavom Dana Republike Srpske 9. januara.

“Sjedinjene Države su u prošlosti djelovale u cilju rješavanja ovakvih antidaytonskih akcija i neće oklijevati da to opet učine u budućnosti”, zaključeno je, pišu vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh