BiH

Dugoročna prognoza vremena, pogledajte šta nas očekuje početkom godine

Prema rezultatima integracije prognostičkog modela ECMWF za januar 2024. meteorološke elemente možemo promatrati u tri kategorije: ispod u okviru i iznad prosjeka klimatologije modela.

Nad Europskim kopnom prvu sedmicu januara temperature će biti ispod prosjeka na području Velike Britanije i Skandinavije a u ostatku Europe iznad prosjeka. U drugom tjednu zahladit će sjeverno od Alpa te će temperature biti ispod prosjeka. Južno od Alpa zadržat će se iznad prosjeka toplo vrijeme.

Treću sedmicu januara pojas prosječnih temperatura protezat će se od Pirinejskog poluotoka preko srednje Europe do Baltika. Skandinavija će biti hladnija od prosjeka a južno od Alpa bazen Sredozemnog mora i Balkan iznad prosjeka.

U četvrtoj sedmici januara zatoplit će, a porast temperatura osjetit će se nad cijelom Europom. Najtoplije će biti nad Pirinejskim poluotokom, zapadnom i srednjom Europom te sredozemnim bazenom. Nad Skandinavijom će temperature ostati malo ispod prosjeka.

U našim krajevima u prvoj sedmici januara temperature zraka biti će više prosjeka. U drugom i trećem tjednu pad temperature će se najviše osjetiti u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti dok će u istočnim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu temperature ostati više od prosjeka. U zadnjoj sedmici januara temperature će u cijeloj zemlji porasti i biti iznad prosjeka.

Ukratko prva sedmica toplija a druge sedmice hladnije pa treći i četvrti oko prosjeka ili malo topliji od prosjeka.

Glede oborina prognoziramo prvi tjedan s više kiše u srednjoj i zapadnoj Europi te na Balkanu. Manje kiše Velika Britanija i Skandinavija, te istočni dio Sredozemnog bazena. Drugi tjedan oborinska zona će se pomaknuti prema jugoistoku tako da više oborine prognoziramo u pojasu od Pirineja preko Sredozemnog bazena i Balkana do Crnog mora.

U trećem tjednu nad cijelom Europom prognoziramo prosječne količine oborina ili malo ispod prosjeka. Četvrti tjedan suh s oborinama ispod prosjeka u cijeloj Europi. Ukratko u našim krajevima prvi i drugi tjedan siječnja biti će iznad prosjeka a treći i četvrti tjedan ispod prosjeka,piše N1

U polju vjetra prognozira se odstupanje od uobičajenih smjerova i brzine, a promjene smjera i brzine vjetra povezane uz prolaze nestabilnosti i fronte nisu uključene. Prvi tjedan dominirat će vjetrovi južnog smjera. U drugom tjednu dominirat će sjeveroistočno strujanje a u trećem i četvrtom tjednu strujanje neće odstupati od prosjeka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh