BiH

U četvrtak predah od padavina, a onda opet snijeg: Meteorolozi objavili šta nas čeka za dane vikenda

Meteorolozi, s grupe BH Meteo, objavili su vremensku prognozu za narednih nekoliko dana i obradovali mnoge koji vole snijeg u Bosni i Hercegovini.

Objavu grupe BH Meteo na Facebooku prenosimo u cijelosti:

“U četvrtak predah od padavina, u petak stižu nove padavine, a za vikend osjetno hladnije uz snijeg u većem dijelu zemlje.

Obilne padavine koje su nas zahvatile od jučer ujutro donijele su većem dijelu zemlje između 40 i 70 l/m2 padavina. Rijeke su nabujale, a na planinama je pao prvi ozbiljniji snijeg. Večeras i u noći na četvrtak (23.11.) dalje slabljenje i prestanak padavina posvuda, na krajnjem sjeveru Bosne uz djelimično razvedravanje.

U četvrtak(23.11.) će tako biti kratkotrajna pauza od padavina uz većinom oblačno vrijeme, najtmurnije nad centralnim i istočnim dijelovima Bosne. Na krajnjem sjeveru Bosne i u Hercegovini lokalno mogući sunčani periodi. Većinom prohladno uz dnevne temperature 5 do 10, na jugu do 16°C.

Nove padavine stižu već u jutarnjim i prijepodnevnim satima petka (24.11.) najprije u Hercegovinu, na zapad i na sjeveroistok Bosne – kiša. Poslijepodne, a pogotovo navečer padavine će se postepeno proširiti na sve krajeve.

Osjetno hladniji zrak sa sjevera bi prstizao u petak krajem dana i navečer sa kojim bi kiša najprije na planinama prelazila u susnježicu i snijeg. U noći na subotu (25.11.) snježna granica će se spuštati postepeno sve niže, tako da bi u jutarnjim i prijepodnevnim satima subote susnježice i snijega bilo u većem dijelu zemlje. Najmanja šansa za snijeg u nizinama na krajnjem sjeveru Bosne te u nizinama juga i zapada Hercegovine.

U subotu poslijepodne padavine uglavnom u centralnoj i istočnoj Bosni te na sjeveru Hercegovine – susnježica i snijeg slabog do umjerenog intenziteta. U ostatku zemlje padavine bi postepeno prestajale uz djelimično razvedravanje na sjeverozapadu, sjeveru i zapadu Bosne. Na jugozapadu Bosne te na jugu i zapadu Hercegovine prema kraju dana i u večernjim satima jačanjem bure potpuno razvedravanje.

U večernjim satima subote i u noći na nedjelju (26.11.) dalje slabljenje padavina posvuda, ostale bi samo ponegdje i to uglavnom u centralnoj i istočnoj Bosni slabog intenziteta ili uz moguće lokalno prolazne nalete snijega usljed pojačanog sjevernog strujanja.

Usljed pojačanog sjevernog strujanja prolaznih naleta snijega lokalno u Bosni će biti i tokom nedjelje uz pretežno oblačno vrijeme. Na jugozapadu Bosne i u većem dijelu Hercegovine sunčano.
Najviše snijega za vikend u centralnim i istočnim dijelovima Bosne te na sjeveru i istoku Hercegovine, u planinskim predjelima se očekuje između 10 i 30 cm novog snijega, dok u nižim krajevima do 10 cm.

Hladno za vikend posvuda uz povremeno umjeren do na udare jak sjeverac. Na zapadu, jugozapadu Bosne i u Hercegovini na udare jaka do olujna bura za vikend. Dnevne temperature uglavnom između 0 i 6, na jugu do 10°C.” prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh