BiH

Stoltenberg stiže u BiH: U nedjelju večera sa Predsjedništvom, za ponedjeljak planiran sastanak sa Schmidtom

Od 19. do 22. novembra 2023. godine generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, posjetit će Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

Generalni sekretar NATO-a će u nedjelju, 19. novembra doputovati u Bosnu i Hercegovinu, gdje će imati radnu večeru sa članovima Predsjedništva BiH.

U ponedjeljak, 20. novembra, generalni sekretar Stoltenberg će se sastati sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom, najavljeno je iz NATO-a.

Također će se sastati sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto. Osim toga, Stoltenberg će posjetiti sjedište NATO-a u Sarajevu i imati sastanke sa vojnim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Istog dana, Stoltenberg će nastaviti svoje putovanje na Kosovo, gdje će razgovarati sa Vjošom Osmani-Sandriu i Albinom Kurtijem.

On će također posjetiti NATO KFOR Camp Nothing Hill, gdje će se sastati sa komandantom KFOR-a general-majorom Ulutašom i obratiti se vojnicima.

Najavljen je sastanak i sa direktorom NATO savjetodavnog i tima za vezu, brigadnim generalom Hammersteinom.

U utorak, 21. novembra, generalni sekretar će boraviti u Beogradu, gdje će imati sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Stoltenberg će također sarađivati ​​sa srpskim naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u kontekstu NATO projekata Nauka za mir i bezbjednost, najavljeno je u planu i programu posjete.

Kasnije tog dana, Stoltenberg će otputovati u Republiku Sjevernu Makedoniju gdje je planiran sastanak sa predsjednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim. Također, Stoltenberg će se sastati i sa predsjednikom Sobranja Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem i održati govor u parlamentu.

U srijedu, 22. novembra, generalni sekretar će učestvovati na sastanku sa savezničkim liderima iz regiona. Premijer Albanije, Edi Rama; predsjednik Hrvatske Zoran Milanović; predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić; i premijer Slovenije, Robert Golob, pozvani su da prisustvuju, navode iz NATO-a. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh