BiH

BiH nije zakasnila za postupak protiv Hrvatske zbog Trgovske gore

Bosna i Hercegovina nije zakasnila ni sa jednim postupkom protiv Hrvatske u slučaju Trgovska gora…

Ustupljena fotografija | BiH nije zakasnila za postupak protiv Hrvatske zbog Trgovske gore

Bosna i Hercegovina nije zakasnila ni sa jednim postupkom protiv Hrvatske u slučaju Trgovska gora, rekao je za “Nezavisne novine” Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nakon sastanka u Ženevi sa predstavnicima Sekretarijata i Implementacionog komiteta ESPO konvencije.

Kazao je da se ESPO konvencija bavi procjenom uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu.

On je istakao da su predstavnici ESPO konvencije nakon sastanka rekli da će sa pažnjom uzeti u dalje razmatranje stavova koje je iznijela delegacija Republike Srpske.

“Nakon svih naših obrazlaganja, predstavnici Sekretarijata i implementacionog komiteta iskazali veliko interesovanje za ovu temu, što govori činjenica da je sastanak trajao sat vremena duže od predviđenog vremena. Jako je bitno naglasiti i napomenuti da je BiH u dosadašnjem postupku u svemu blagovremeno reagovala u skladu sa ESPO konvencijom i da ni u jednom smislu nismo zakasnili sa bilo kojim postupkom. Sastanak je bio izuzetno uspješan, a zaključak je da su sa naše strane preduzeti svi koraci ka ESPO konvenciji. U narednom periodu trebamo pratiti naredne korake Hrvatske i djelovati u skladu sa njima”, naglasio je Vipotnik.

Pored Vipotnika, u delegaciji Republike Srpske u Ženevi su bili i Dejan Ćosić, šef kabineta u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske i Nemanja Galić, član Pravnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je kontakt institucija BiH za ESPO konvenciju i sve ijedan protokol. Cilj je bio da predstavimo poziciju BiH kao potencijalno pogođene strane i ukažemo na brojna kršenja preuzetih obaveza od strane Hrvatske tokom namjere da na Trgovskoj gori sagradi ovaj sporni objekat. Informisali smo Sekretarijat da je i radi uključivanja BiH kao pogođene strane traženo od Hrvatske da omogući našim ekspertima da prisustvuju istraživanjima, te da nismo dobili saglasnost, i iz tog razloga počeli da vršimo istraživanja na teritoriji BiH. Informisali smo ih da smo u martu dobili notifikaciju da su počeli aktivnosti procjene uticaja na životnu sredinu i da je BiH službenim putem obavijestila Hrvatsku o namjeri učestvovanja u samom postupku procjene uticaja i da smo dostavili konstruktivne primjedbe na 50 strana, tražili odgovore na zahtjeve za određivanje samog obima i sadržaja uticaja na životnu sredinu, i da smo tražili da se izvrši korekcija tog akta i da nam to dostave na razmatranje. Takođe, upoznali smo predstavnike ESPO konvencije da smo u septembru dobili od Hrvatske akt kojim je određen sadržaj studije u kojem nije navedeno na koji način su primjedbe i sugestije BiH uzete u razmatranje nego je samo navedeno da buduća studija uticaja na životnu sredinu treba da uzme u obzir mišljenje BiH. Naveli smo da nije jasno na osnovu kojih je parametara uopšte izvršen odabir lokacije Trgovska gora u odnosu na neke druge potencijalne lokacije i da se to uopšte ne spominje u dokumentaciji koja je dostavljena BiH”, objasnio je Vipotnik.

Dodao je da su predstavnici ESPO konvencije postavili niz dodatnih pitanja, a najviše o aktivnostima BiH koja uključuju istraživanja na našoj strani.

“Tražili su da objasnimo sve parametre na kojima mi sve vrijeme institiramo i činjenicama da lokacija Trgovska gora ne ispunjava nijedan od navedenih parametara da bi se tu izgradilo to potencijalno skladište nuklearnog otpada. Upoznali smo ih sa našim stručnim nalazima”, naglasio je Vipotnik, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh