BiH

Znate li kako zapravo izgleda duga: Pilot podijelio fotografiju iz zraka i mnoge iznenadio prizorom

Obično vidimo samo luk jer tlo i horizont blokiraju ostatak kruga.

Duga - facebook

Kada se sunčeva svjetlost i kišne kapi spoje u dugu, mogu napraviti cijeli svjetlosni krug na nebu. Ali to je veoma rijedak prizor. Uvjeti na nebu moraju biti tačni za ovo, a čak i ako jesu, donji dio duge punog kruga obično je blokiran vašim horizontom. Zato ne vidimo duge kao krugove, već kao lukove preko našeg neba, što mnogi i ne znaju pa misle da duge predstavlja luk, a ne krug, piše Avaz.

– Jeste li znali da su duge zapravo pun krug – upitali su u opisu fotografije na jednoj Facebook stranici koja prikazuje kako duga izgleda iz ptičije perspektive.

– Obično vidimo samo luk jer tlo i horizont blokiraju ostatak kruga, ali s neba, poput člana avioposade Stevea, možete vidjeti cijelu stvar – navedeno je dalje.

Dok je bilo onih koji su bili iznenađeni prizorom, drugi su u komentarima ispod objave pisali da su tokom letenja avionom imali priliku vidjeti ovakav prizor, piše avaz.

Duga je česta optička pojava u Zemljinoj atmosferi u obliku jednog ili više obojenih kružnih lukova, koja nastaje jednostrukim ili višestrukim lomom (refrakcija) i odbijanjem zraka svjetlosti (refleksija) u kapljicama kiše.

Spektralne boje duge poredane su od crvene na vanjskom rubu do plave na unutrašnjem rubu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh