BiH

Pada Vlada: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila ostavku Nihada Uka

Skupština Kantona Sarajevo je danas razmatrala i prihvatila ostavku premijera Nihada Uka čime je i zvanično pala njegova vlada.

U narednih mjesec bi trebala biti formirana nova Vlada KS čiji mandatar će ponovo biti Nihad Uk. On je ranije istaknuo da se s tim procesom može krenuti već dan nakon raspuštanja aktuelne vlade, ali da će, dok to ne bude okončano, aktuelni ministri nastaviti raditi na započetim projektima.

Zastupnici su prvo glasali za prihvatanje ostavke premijera, a zatim i za razrješenje vlade. Ostavku Uka je podržao 21 zastupnik, 12 je bilo protiv i jedan suzdržan, odnosno razrješenje vlade je podržao 21 zastupnik, 11 je bilo protiv i jedan je suzdržan.

Uk je ostavku podnio 9. oktobra, a kao razlog je naveo postojanje nove skupštinske većine. Umjesto SBiH u vlast ulaze nezavisni zastupnici Admela Hodžić, Redžo Lemezan i Damir Marjanović koji zajedno sa strankama Trojke prave i novu vladu.

U ovoj rekonstrukciji bit će zamijenjeno više ministara, a tako je izvjesno da u vladi više neće biti Almira Bečarevića, ministra prostornog uređenja i komunalne privrede (SBiH), ministra finansija Emira Dedovića, ministra zdravstva Harisa Vranića (SDP), ali ni ministra visokog obrazovanja Pavla Krstića (Naša stranka).

Nije poznato ko su nova imena, no Uk je najavio da će odmah nakon prihvatanja ostavke predstaviti sastav nove vlade.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh