BiH

Traže povećanje plata: Medicinari u HNK stupaju u generalni štrajk

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu će 2. novembra, ako se dotad ništa značajno ne promijeni po pitanju zahtjeva prema Kantonalnoj vladi, stupiti u generalni štrajk.

Medicinari u HNK stupaju u generalni štrajk - pr / haber.ba

Poručeno je to s jučerašnje konferencije za medije, koju su predstavnici sindikata medicinara simbolično organizovali ispred zgrade Vlade HNK-a.

– Oko četiri hiljade zdravstvenih radnika će 2. novembra u osam sati stupiti u generalni štrajk. Četiri dana poslije ćemo organizirati veliku protestnu šetnju. Malo smo zakasnili zbog komplicirane i obilne zakonske procedure, koju smo, za razliku od Vlade, morali poštivati. Nikakvog kontakta s premijerom, ministrom financija, ni bilo kim drugim iz Vlade nismo imali, i neka ih je sram, ne samo što to čine zdravstvenim djelatnicima, već i što zanemaruju građane, poručio je predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Ivica Anić.

Zahtjevi sindikata su jasni – traže povećanje prihoda u skladu s povećanjem troškova života.
– To je ravnomjerno povećanje prihoda u skladu sa povećanjem iznosa potrošačke korpe. Da Vlada radi svoj posao, davno bi nam to, sama do sebe ponudila, rekao je Anić.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika, Dalibor Vuković, rekao je kako pregovarači spremno čekaju poziv iz Vlade, eventualno i iz novog saziva koji se nazire u Županiji.

– Želimo da nas odmah pozovu kako bismo što prije dogovorili Kolektivni ugovor. Nevenko Herceg i Goran Opsenica se nisu udostojili pet mjeseci pozvati nas i oni su jedini i isključivi krivci za štrajk. Moraju reagirati odmah, kako bi se spriječila katastrofa i kolaps zdravstvenog sustava, istakao je Vuković.

Novi saziv Vlade HNK-a će činiti kadrovi HDZ-a BiH, SDA i SDP-a. Ministar finansija i dalje će biti kadar SDA, saznajemo iz izvora bliskih pregovaračima. Dosad je to bio Adnan Faladžić i nije isključeno da on i dalje ostane na čelu ovoga resora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh