BiH

Vlada FBiH smanjuje doprinose na 28 posto, kolike će biti plaće?

Nova zakonska rješenja trebala bi osigurati rast minimalne plaće na obećanih 1.000 KM, uz istovremeno smanjenje doprinosa sa sadašnjih 41,5 na oko 28 posto

U ponedjeljak bi trebao biti održan sastanak radne grupe koja već nekoliko mjeseci priprema set reformskih zakona, na kojem će biti usaglašeni konačni prijedlozi koji bi vodili ka rasterećenju privrede, ali i rastu minimalne plaće, piše Avaz.

Zakonska rješenja

Nova zakonska rješenja trebala bi osigurati rast minimalne plaće na obećanih 1.000 KM, uz istovremeno smanjenje doprinosa sa sadašnjih 41,5 na oko 28 posto.

Sve bi trebalo biti poznato i u Parlamentu usvojeno do kraja godine, a sve s ciljem da zakon zaživi od 1. januara naredne godine.

Premijer FBiH Nermin Nikšić izjavio je nedavno da će set fiskalnih zakona olakšati poslovanje privrednim subjektima i omogućiti viši standard za radnike.

Istovremeno, ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović najavio je da će FBiH od 1. januara 2024. godine imati najvišu minimalnu plaću u regiji.

– Službeno mogu poslati poruku da od 1. januara 2024. godine FBiH kreće s primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najvišu minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM, imat ćemo najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto, što će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji – kazao je Mijatović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kaže da je u razgovorima sa zvaničnicima SDP-a shvatio da oni od minimalne plaće od 1.000 KM neće odustati, jer to je obećanje iz predizborne kampanje.

Samo u paketu

Dodaje da bi zakoni do kraja mjeseca trebali biti upućeni u parlamentarnu proceduru, ali naglašava da njihovo usvajanje može ići jedino “u paketu”.

– Da se značajno smanje doprinosi, na 28 posto, koliko je najavio ministar Mijatović, što je skoro pa prihvatljivo. Ide i proširenje osnovice, moramo vidjeti koji je tu obuhvat, te minimalna plaća od 1.000 maraka. Mi mislimo da tu treba ugraditi manji broj izuzetaka, za pripravnike, ljude na obuci, zbog balansa unutar kompanije – dodao je Smailbegović.

Pomoć poslodavcima

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović također smatra da set fiskalnih zakona mora biti usvojen istovremeno.

– Prijedlog je da stopa doprinosa bude 28 posto, što je znatno manje od trenutne. Očekujemo da će razlika za koju poslodavci budu oslobođeni biti usmjerena ka povećanju svih ostalih plaća u FBiH, što je jedan od ciljeva reforme poreznog sistema – kazao je Šatorović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh