BiH

Oktobar je, a stiže toplinski val! I u BiH spremite se na visoke temperature: ‘Kriva je toplinska kupola’

Portal Severe Weather objavio je prognozu za ostatak oktobra po kojoj se čini da će početak jeseni više nalikovati sredini ljeta. Naime, nakon rekordno toplog septembra čeka nas isto takav oktobar.

Vrućina - Ilustracija / Pressrs.ba

Mjesec septembar 2023. bio je najtopliji u cijelom svijetu još od 1979. s prosječnom globalnom temperaturom od 16,38 stepeni Celzija. U Evropi je tako u septembru prosječna temperatura bila 2,5 stepeni viša nego prosječna u skoro tridesetogodišnjem periodu od 1991. do 2020. Septembar ove godine bio je, nakon juna, jula i augusta, četvrti mjesec koji je postavio novi globalni temperaturni mjesečni rekord pa je, prema tome, 2023. godina na najboljem putu da postane najtoplija godina od kad postoje mjerenja.

Kako prenosi Jutarnji, prvih dana oktobra zabilježeni su brojni temperaturni rekordi u mnogim zemljama, poglavito Francuskoj, Španjolskoj, Austriji i Poljskoj. No zapadnu Evropu uskoro očekuje još jedan toplinski val i to već za vikend. prenosi n1

U nekim su zemljama temperaturni rekordi za oktobar već pali, piše Severe Weather. U nedjelju 1. oktobra u Montoru u Španjolskoj zabilježena su 38,2 stepena čime je oboren dotadašnji rekord u oktobru u toj zemlji, postavljen 2014. godine, a koji je iznosio 37,5. Dan poslije, u francuskom je Navarrenxu izmjereno 35,8 stepeni Celzija, dok je u Langenlebarnu nedaleko Beča temperatura bila 30,3 stepena. I u Poljskoj je pao 57 godina star rekord pa je 3. oktobra izmjereno 29,3 Celzijevih stepeni.

I u idućim danima mnogi bi dijelovi Europe mogli imati temperature preko 30 stepeni, na primjer na jugu Francuske, dok će u sjevernim dijelovima kontinenta – zemljama Beneluxa, Njemačkoj te na jugu Engleske – biti više od 25 stepeni. U Irskoj će biti možda tek koji stupanj svježije, a Italija bi mogla ‘zakuhati‘ na temperaturi preko 30.

Glavni ‘krivac‘ za ovako visoke temperature je tzv. ‘toplinska kupola‘. Naime, nakon dužeg perioda stabilnog vremena, kupola pojačava učinak topline. Ta pojava uglavnom zagrijava Europu i Sjevernu Ameriku ljeti, ali može se dogoditi i na jesen, kao što je slučaj ove godine. Kupola djeluje kao poklopac koji zadržava topli zrak i stišće ga prema tlu, a upravo takva kupola nadvit će se nad zapadnom Europom. Djelomično će biti zahvaćen i sjeverni Mediteran te dijelovi srednje Europe. Hladnija zračna masa sa sjevera malo će rashladiti istok kontinenta.

Osvježenje ipak stiže u ponedjeljak, no prije toga temperature će biti natprosječno visoke u južnoj Hrvatskoj i BiH, a mogle bi doseći i 28 stepeni Celzija, piše Severe Weather.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh