BiH

Stigle su prve prognoze: Evo kakva nas zima očekuje

Ranije je i stranica Severe Waether objavila meteorološka predviđanja za zimu 2023./2024. Kako otkrivaju, El Nino će imati velik uticaj na vrijeme, a donose i prve prognoze padavina ove zime

Stigle su prve jesenje prognoze evropskog ECMWF modela po pitanju snježnih padavina za narednu zimu. Po njima očekuje nas zima bogata snijegom. Naročito januar i februar, objavljeno je na Facebook stranici BHMETEO.ba.

Ranije je i stranica Severe Waether objavila meteorološka predviđanja za zimu 2023./2024. Kako otkrivaju, El Nino će imati velik uticaj na vrijeme, a donose i prve prognoze padavina ove zime.

Hladna faza naziva se La Nina, a topla faza El Nino. Trenutno smo u fazi jačanja El Nina koji će biti na vrhuncu tokom zimske sezone, a slabljenje El Nina očekuje se tokom proljetne sezone.
Upravo se čita: Zatvoren još jedan veliki industrijski pogon u BiH, bez posla ostalo 70 radnika

Šta to tačno znači za zimske uslove i snježne padavine? Premda El Nino puno više uticaja ima na Sjevernu Ameriku, njegovi uticaji barem indirektno dolaze i do Evrope.

Za Evropu se prognoziraju slabe snježne padavine. Veći dio kontinenta, prema sadašnjim slikama, trebao bi imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim na području Alpa i u dijelovima Skandinavije.
Upravo se čita: Objavljene fotografije: Ovo je arsenal oružja s kojim su teroristi ušli na Kosovo

Prognoza za novembar također pokazuje uglavnom ispodprosječnu količinu snijega širom Evrope. Jači uticaj fronte može se očekivati u Alpama i na sjevernom Balkanu, ali i na višim nadmorskim visinama sjeverne Evrope.

Prognoza snijega za decembar pokazuje znatno povećanje padavina u dijelovima središnje Evrope i nakratko u južnoj Engleskoj.

Slika za januar je posve drugačija. Očekuje se puno više padavina, i to u većem dijelu kontinentalne Evrope, a gledano detaljnije više se očekuju na istoku kontinenta, a manje na zapadu.
Upravo se čita: Ovi proizvodi za djecu se povlače sa tržišta u BiH

Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima, piše Severe Waether.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh