BiH

U Lapišnici počinje novi protest podrške za Dodika i Lukića

Novi protest „Granica postoji“ kao vid podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću održava se danas u Istočnom Starom Gradu, u mjestu Lapišnica.

protesti - N1

Kako javlja reporterka N1, Dodikove pristalice se trenutno okupljaju u mjestu Lapišnica.

Kako je ranije istakao Boško Tomić, protestni skup “Granica postoji” treba da stavi do znanja da se prema Republici Srpskoj niko ne može odnositi maćehinski, a posebno ne oni koji nisu kako kaže na regularan način izabrani da dolaze u ovu zemlju.

“Tim skupom se stavlja do znanja da mi ovdje nismo neka plemena da oni mogu da kroje politiku i pravila ponašanja nego civilizovan narod koji poštuje sve dogovore i sporazume, a posebno ustavne odrebe“, rekao je Tomić Srni pred najavljen protestni skup.

Tomić dodaje da će, kako kaže, ova vrsta borbe trajati malo duže, te poručuje da neće odustati.

Povodom skupa oglasio se i Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

U izjavi za RTRS, Kovačević ističe da granica između RS i FBiH postoji i da se varaju svi oni koji govore suprotno, pozivajući se na Dejtonski sporazum i Ustav BiH, u kome kako kaže jasno piše “granica između entiteta”.

“U Članu 1.4 Ustava BiH jasno piše ‘granica između eniteta u BiH’. To je nešto što je jasno i što niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje.”

Osvrnuo se i na bilborde koji su se pojavili u Republici Srpskoj, ističući da se na njima jasno vidi ono što je ustavna činjenica u BiH. A to je da imovina pripada entitetima.

“Neustavnom i antiustavnom odlukom Ustavnog suda neko želi Srpskoj da oduzme sve šume. Ne smijemo da zaboravimo da 43 odsto teritorije, dakle skoro pola Republike Srpske je pod šumama. Kada neko donese odluku da Srpskoj ne pripadaju te šume, to znači bukvalno da neko otima 50 odsto teritorije Srpske”

Podsjećamo, skup pod nazivom “Granica postoji” održan je prošle sedmice u Foči i Ribniku. Ranije su skupovi održani u Istočnom Sarajevu, Doboju, Oštroj Luci i Vlasenici.

Ranije se o svemu oglasio i EUfor koji je naveo da prati bezbjednosnu situaciju u zemlji, a njihova vozila viđena su na pojedinim lokacijama.

Svi skupovi do sada protekli su mirno, a obezbjeđivao ih je MUP RS.

OHR je prethodno saopštio da “u Bosni i Hercegovini ne postoje unutrašnje granice”:

-Ustavni sud BiH je razmatrao je ustavnost izraza , granica* u Ustavu RS u januaru 2000. godine i zaključio da je izraz “granica” neustavan. Osporeni član Ustava RS je izmijenjen kako bi izraz , “granica” bio zamijenjen terminom “međuentitetska inija razgraničenja”. Ne postoji državna granica između entiteta.

Ustav BiH nalaže: “Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi kontrole na liniji razgraničenja izmedu entiteta””, navode iz OHR-a. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh