BiH

Brkić: Nužno je da jednim glasom govorimo iz Bosne i Hercegovine

Volio bih da je prošao u prvom čitanju pa da idemo u amandmansku fazu, rekao je

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić smatra da će predloženi zakon o vanjskim poslovima BiH služiti bh. institucijama i smanjiti samovolju pojedinaca koji koriste međunarodne platforme, organizacije i skupove kako bi promovirali svoje lične, porodične ili stranačke stavove.

To je izjavio po okončanju sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je danas navedeno zakonsko rješenje dobilo opću, ali ne i potrebnu entitetsku većinu. Zbog toga je zakon upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Ide na usaglašavanje

– Žao mi je što zakon ide na usaglašavanje. Volio bih da je prošao u prvom čitanju pa da idemo u amandmansku fazu. Ipak, sam optimista i vjerujem da će se nakon usaglašavanja prepoznati ova potreba da zakon o vanjskim poslovima bude donesen i da BiH ima taj veoma bitan zakon – kazao je Brkić.

Podvukao je da riječ o sistemskom zakonu, koji treba Bosni i Hercegovini i u kreiranju odnosno stavljanju u okvir svih onih institucija i pojedinca koji se bave izvršenjem vanjske politike BiH.

Zakon se danas po prvi put nakon Dejtona našao pred poslanicima. Donošenjem zakona omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem instrumenta diplomatije.

– Nužno je da jednim glasom govorimo iz BiH, a ne jednim glasom koji je u artikuliranju ličnih, porodičnih i stranačkih stavova – navodi Brkić.

Nije se očitovalo Predsjedništvo BiH

Podsjetio je da početak tog zakonskog teksta datira od 2018. godine kada je Predsjedništvo BiH sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH oformilo radnu grupu koja je u principu izradila tekst zakona.

O njemu se, kako kaže, još nije očitovao aktuelni saziv Predsjedništva BiH.

U maju ove godine Vijeće ministara BiH jednoglasno, u ovoj parlamentarnoj većini, utvrdilo prijedlog zakona i uputilo ga u parlamentarnu proceduru.

– Zakonom su jasno definirane uloge i procedure u definiranju i provođenju vanjske politike. Pored utvrđivanja načela, principa, pojmova, procesa i institucija koje se bave vanjskom politikom, cilj zakona je staviti i uokviriti ponašanje svih onih koji se bave vanjskom politikom BiH i istu artikuliraju na međunarodnoj sceni – poručio je Brkić novinarima nakon današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh