BiH

I građani Mostara “ustali“ protiv femicida

Nekoliko stotina građana i građanki Mostara okupilo se u znak protesta na Španskom trgu, nezadovoljni odnosom vlasti naspram nasilja nad ženama, kojem sve više svjedočimo posljednjih godina. Organizator je bila Inicijativa građanki Mostara, a zatraženo je da se ovom problemu konačno ozbiljno pristupi.

Protesti u Mostaru / PR -haber.ba

– Zakazali smo u preventivnim mjerama. Žene trpe godinama. Zakazali smo u podršci, zaštiti… Žene koje prijavljuju nasilje, nažalost, uglavnom nemaju kuda, pa se vraćaju nasilnicima, postajući žrtve još većeg nasilja.

Djecu moramo educirati još od vrtića, preko škole, pa tek onda uređivati zakonske regulative za sve koji vrše nasilje, koji se usude podići ruku na ženu, kazala je u ime organizatora Alisa Hajdarović.

Protest u Mostaru / PR -Haber.ba

Protesti u Mostaru / PR -Haber.ba

Učesnica protesta Ifeta Ćesir – Škoro je poručila da žene Mostara šalju vrisak sa Španskog trga.

– Apel vlasti i medijima:Pomozite nam da se izborimo. Nedpustivo je da gledamo prenos ubistva žene. Ni u najcrnjim mislima nisam mogla pomisliti da ćemo tome svjedočiti. Ponekad se žena ubija samo zato što je žena. Zato što nije napravila ručak, što je tražila platu koja je zarađena…, navela je.

Protesti u Mostaru / PR – Haber.ba

Novinarka i aktivistkinja Ana Bavrka smatra da je jako važno što se protestu odazvao veliki broj građana Mostara.

Ana Bavrka / PR -Haber.ba

– Šetnja je početak bunta. Mora se prodrmati politička scena. Nadam se da ovo neće biti mali glas. Ovo je gorući problem koji se mora rješavati odmah, kazala je Bavrka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh