BiH

Dodik: BiH nema svoj suverenitet, on je izveden, to je zajednica država koje su prenijele dio svog suvereniteta

Bosna i Hercegovina je teritorija dva entiteta i nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta RS i FBiH, naveo je

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik se oglasio na Twitteru, gdje je iznio skandaloznu tvrdnju da BiH nema suverenitet, jer je „suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta.”

– Bosna i Hercegovina je teritorija dva entiteta i nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH. Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta.

Po Ustavu BiH entiteti imaju isključivu nadležnost za finansije, pravosuđe, vojsku, policiju, graničnu službu i sve druge državne nadležnosti koje Ustavom BiH nisu izričito date na nivo BiH. Čak i ono što je po Ustavu BiH dato u nadležnost Predsjedništva BiH kao izvršne vlasti, u slučaju preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH, konačnu odluku nakon uloženog veta donosi Narodna skupština RS i to dvotrećinskom većinom.

Ako Narodna skupština ukine tu odluku Predsjedništva BiH, ona se proglašava ništavnom kao da nikad nije ni postojala. To pokazuje primat suvereniteta entiteta nad BiH. Sve nadležnosti koje odražavaju državnost neke teritorije pripadaju entitetima, a sve što je preneseno na nivo BiH, bilo od strane OHR-a ili prevarama i podvalama za odlučivanje u Parlamentarnoj skupštini, zapravo je neustavno i samim tim privremeno.

Entiteti su države koje su dio svog suvereniteta prenijele na nivo BiH, dok je BiH zapravo državna zajednica ili tačnije rečeno zajednica država – Republike Srske i Federacije BiH. Tako je po Ustavu BiH, a sve ostalo je rezultat neustavnog djelovanja – naveo je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh