BiH

Protesti ispred Parlamenta Federacije BiH: ‘Zdravlje nije luksuz’

Ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jutros su se počeli okupljati pacijenti korisnika usluga Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Protesti ispred Parlamenta Federacije BiH - vijesti.ba

Razlog okupljanja su odluke Vlade FBiH koje se nalaze na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zakazane za 25. juli 2023. godine, kojima Vlada FBiH nije učinila iskorak ka rješavanju problema financiranja Fonda solidarnosti FBiH.

“Žene umiru čekajući na lijek. Nisu to tamo neke žene, to su naše sugrađanke, naše majke, kćerke, sestre, bliske prijateljice. Umiru od karcinoma dojke, a nisu dobile uopšte šansu za liječenje. Zbog nedostatka citostatika, trenutno u BiH imamo 209 žena pacijentica sa metastatskim karcinomom dojke koje se nalaze na listama čekanja”, poručila je Enida Glušac, iz Udruženja osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti Renesansa.

Zbog nedostatka citostatika, trenutno u Bosni i Hercegovini 209 pacijentica sa metastatskim karcinomom dojke je na listama čekanja. Žene oboljele od karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini čekaju na terapiju koja košta 6.500 KM. Situacija je alarmantna i žene umiru zbog nemogućnosti da dobiju adekvatnu terapiju.

Veliki broj građana došao je s transparentima „Zdravlje nije luksuz, zdravlje je pravo“, „Vi odlučujete o našem životu“, „Tražimo solidarno“, „Sad ste vi na potezu“, „Naši životi su u vašim rukama, odgovorni ste“, samo su neke od poruka s protesta, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh