BiH

Državljani bih mogu putovati u 118 država bez viza

Državljani BiH, barem oni koji imaju samo bh. pasoš, nerijetko imaju utisak da, osim u susjedne i zemlje članice schengenskog sporazuma, bez viza ne mogu nigdje drugo putovati.

Međutim, sudeći prema podacima londonske savjetodavne tvrtke Henley & Partners, nisu u pravu. U svijetu postoji čak 118 država koje ne traže vize za ulazak bh. državljana. Doduše, za mnoge od ovih država većina stanovnika nikada nije ni čula i pitanje je da li bi ih uspjeli pronaći na karti.

Poput države Niue. Radi se o otočnoj državici površine oko 260 kvadratnih kilometara, odnosno gotovo kao dva Sarajeva, u kojoj živi samo 1600 ljudi. Ako je pokušate naći na karti, smještena je u južnom dijelu Tihog okeana, oko 2400 kilometara sjeveroistočno od Novog Zelanda.

Najmoćniji pasoši

Jedna od takvih država je i Aruba. To je otok u Karibima 25 km sjeverno od Venezuele. Ona je jedna od četiri ustavne zemlje Kraljevine Nizozemske. Kao i druga tri dijela Nizozemske, i Aruba ima vlastiti ustav i svoju vladu. Aruba uživa potpunu unutrašnju autonomiju. Glavni i najveći grad je Oranjestad. Površine je 180 km2 i ima 106.537 stanovnika.

Ovakvih, nama manje poznatih, država na ovoj listi ima još. The Henley Passport Index objavio je novi izvještaj najmoćnijih pasoša za 2023. godinu.

Prvi put u pet godina Japan nije na prvom mjestu. Tron je preuzeo Singapur, čiji državljani bez vize mogu posjetiti 192 od 227 bezviznih zemalja. Drugo mjesto dijele Njemačka, Italija i Španija (190). Iza njih su Austrija, Finska, Francuska, Japan, Luksemburg, Južna Koreja i Švedska (189).

Na četvrtom mjestu su Danska, Irska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo (188). Ujedinjeno Kraljevstvo je, nakon što se spustilo niz listu u prethodnih šest godina, skočilo za dva mjesta na četvrto, poziciju koju je posljednji put držalo 2017. SAD, s druge strane, nastavlja sada već deceniju spuštati se niz listu, na osmo mjesto, s pristupom u 184 zemlje bez viza.

Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD zajedno su držali prvo mjesto na listi 2014., ali su od tada na širokoj silaznoj putanji.

Australija je na šestom mjestu s bezviznim pristupom u 186 zemalja. Bosna i Hercegovina je na 47. mjestu. Državljani BiH mogu ući u 118 država. U odnosu na prošlu listu, napredovali smo dva mjesta.

Kada je riječ o regiji, Slovenija je na devetom mjestu, Hrvatska na 14., Srbija na 34., Makedonija na 43., Crna Gora na 44., Albanija na 48., a Kosovo na 94. mjestu.

Dno liste

Afganistan je i dalje ukorijenjen na dnu liste, s rezultatom bezviznog pristupa samo 27 zemalja, a slijede ga Irak (29) i Sirija (30) – tri najslabija pasoša na svijetu.

Na dnu The Henley Passport Indexa su države čiji pasoši omogućavaju ulazak bez viza u manje od 40 zemalja svijeta, a to su: Sjeverna Koreja (39), Nepal (38), Palestina (38), Somalija (35), Jemen (35), Pakistan (33).

Dr. Christian H. Kaelin, predsjednik Henley & Partnersa i tvorac koncepta indeksa pasoša, kaže da samo osam zemalja u svijetu danas ima manje bezviznog režima nego prije deset godina, dok su druge bile uspješnije u osiguravanju većeg broja putovanja za svoje građane.

“Ujedinjeni Arapski Emirati su dodali impresivnih 107 odredišta svom rezultatu bezviznog režima od 2013., što je rezultiralo ogromnim skokom od 44 mjesta na listi u proteklih 10 godina – s 56. na 12. mjesto. To je gotovo dvostruko više od sljedeće države, Kolumbije, koja je uživala u skoku od 28 mjesta na listi i zasjela na 37. mjesto” kazao je, prenosi vecernji.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh