BiH

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim pripadnicima Armije RBIH na mezarju Šehitluci te svečanom akademijom obilježena 30. godišnjica deblokade Mostara

Ujedno je obilježena i godišnjica pogibije heroja oslobodilačkog rata Midhada Hujdura Hujke.

Deblokadom Mostara spašen je ovaj grad, ali i ideja slobodne i multietničke Bosne i Hercegovine, zato danas iz Mostara moramo poslati poruku da BiH ima sigurnu budućnost, izjavio je u Mostaru član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

– Današnji dan veliki je jubilej ne samo za Mostar već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, jer je deblokadom Mostara spašena i BiH, zato kao član Predsjedništva BiH želim iskazati duboko poštovanje herojima ovog grada i mislim da svi u državi možemo biti ponosni na njih – kazao je Bećirović na obilježavanja 30. godišnjice deblokade Mostara, oslobađanja Bjelopoljske kotline i pogibije brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke.

Bećirović je poručio kako Bosna i Hercegovina ima budućnost bez obzira na prijetnje pojedinaca i njihovo negiranje institucija države.

– Država Bosne i Hercegovine i njeni patrioti pobijedili su i puno jače neprijatelje koji su nasrtali na našu zemlju. Godine 1992. izvršena je brutalna agresija na BiH, ali u to vrijeme i Miloševića armada, kao četvrta vojna sila, je poražena. Moram reći da Milorad Dodik i njegovi sljedbenici nemaju ni deset posto te snage i osuđeni su na propast ako napadnu na državu Bosnu i Hercegovinu – naglasio je Bećirović.

Dr. Denis Bećirović razgovarao je sa bivšim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH, te im je odao priznanje za doprinos u odbrani Mostara i Bosne i Hercegovine. Dr. Bećirović je rekao da je deblokadom Mostara i oslobađanjem Bijelog Polja, Armija RBiH, između ostalog, osigurala da Mostar ostane grad svih građana Bosne i Hercegovine i da je poražena ideja o uništenju Bosne i Hercegovine. Tokom razgovara istaknut je značaj bitke za deblokadu Mostara 30. juna 1993. godine koju s ponosom pamte borci Armije RBiH i Mostarci, ali i sa tugom s obzirom na to da su ostali bez brigadnog generala i heroja oslobodilačkog rata Midhada Hujdura Hujke i njegovih saboraca koji su dali živote za odbranu Mostara i Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo poručio je da se danas Mostarci i građani BiH sjećaju našeg Hujke i ostalih boraca, heroja koji su dali svoje živote za Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

– Istovremeno govorimo i o našim pobjedama, te o značaju Armaije Republike BiH tijekom 1992. i 1993. godine – kazao je Lendo.

Naglasio je kako je Mostar tih godina bio u vrlo teškoj situaciji.

– Država BiH bila je kompletno blokirana, sve naše općine, naše ratište bilo je potpuno isprekidano i u takvoj situaciji trebalo je deblokirati i osloboditi Mostar, nastaviti borbu za oslobađanje i Hercegovine, ali i Bosne i Hercegovine – kazao je Lendo.

Istaknuo je kako je ovaj dan važan kao sjećanje na ono što su Mostarci uradili ne samo za Mostar, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu 1992. i 1993. godine.

U svom govoru Safet Oručević je poručio kako je na današnji dan prekinuta opsada i spašen narod Hercegovine, koji je jedva preživljavao bez struje, vode i hrane protjeran u uski dio istočnog Mostara.

– Taj dan su srušeni planovi tzv. Herceg-Bosne o hrvatskom stolnom gradu. Danas znamo i užasnu istinu, da nam je bila namijenjena sudbina Srebrenice, rekao je on.

Podsjetio je da je Mostar doživio dvije agresije, spaljen i ubijen, grad pretvoren u prah i pepeo.

– Ubijani smo samo zato što se drugačije zovemo i ne podržavamo fašističke ideologije. Danas je potpuno jasno da nas je spasilo naše jedinstvo, bratski zagrljaju svih hecegovačkih bošnjaka kao i časnih Srba i Hrvata koji su stali u odbranu Bosne i Hercegovine, rekao je Oručević i dodao:

– Nakon svega toga, počinje mukotrpna borba za obnovu i preživljavanje, izgradnju porušenih mostova i mostova među ljudima. Teško je bilo graditi mir i procese sa okorjelim ustašama i drugim negatorima BiH ali se moralo.. Božijom voljom na isti dan 30.6. 1996. na prvim posljeratnim izborima u BIH sa Listom za jedinstveni Mostar pobedijedili smo ekstremni HDZ i donjeli veliku političku pobjedu probosanskim snagama.

Navodi da su pokušavali zločinci i bezuspješno pokušavaju i danas izjednačiti sve strane u ratu.

– Velika satisfakcija i olakšanje došla je presudom suda u Hagu. Time je došla historijska potvrda ko je agresor a ko žrtva. Kroz ovih 30 godina, Mostarci i jug ove zemlje nerijetko su se osjećali, opravdano ili ne, prodani i napušteni, ostavljeni, nedovoljno shvaćeni od Sarajeva. Svaki put u ovakvim prilikama moramo poručiti, da se ne igra niko sa Mostarom i Hercegovinom. Ne smijemo izgubiti ravnopravnost u miru , koju smo stekli u ratu i poraću. Jer ćemo tako izgubiti Bosnu I Hercegovinu za kakvu smo se borili, rekao je.

Dodao je da će se do sudnjeg dana obilježavati ovaj datum.

– Hvala ti Mito komandante. Hvala svim poginulim herojima – živite trajno u našim srcima. Svi ćemo na kraju naših života opet biti zajedno u istoj koloni, zaključio je Oručević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh