BiH

Centar za mir i Memorijalni centar Srebrenica: Mostar i Srebrenica dobro znaju šta su bol, muka i golgota

U saradnji sa Centrom za mir I multietničku saradnju, Memorijalni centar Srebrenica organizovao je u mostarskom Centru za kulturu izložbu eksponata, poruka i fotografija posvećenih stradalnicima u genocidu u Srebrenici.

Izlozba / PR - Haber.ba

U ime organizatora gostima iz Srebrenice i prisutnima se obratio direktor Centra za mir Safet Oručević, kazavši na početku da ne postoje riječi kojim bi se opisala bol Srebrenice, koja živi i u Mostarcima.

Izložba / PR -haber.ba

– Mi jako dobro znamo šta su bol i tragedija. Prošli smo golgotu, muku, ali i spasenje na kraju. Mostar se odbranio u golgoti, ali Srebrenica nažalost – nije. Naši heroji, komandanti i naš narod nakon svega su prvi pružili ruku pomirenja. I danas, 30 godina nakon agresije, pružamo ruku pomorenja, ali i pamtimo kako nam se to više nikad ne bi dogodilo. Emir Suljagić je donoseći materijale iz Haaga odakle je izvještavao, puno pomogao i Mostaru i Mostarcima. Dobili smo preko njega Tuđmanove stenograme koji su dokazali i pokazali istinu i pomogli da dođemo do pravde. Kada su sve presude donesene i kada su se postavile stvari i posložio mozaik, dobili smo pravu sliku ko je bio zločinac, a ko žrtva. I ponovo moramo pružiti ruku pomirenja, jer u svakom narodu sve dok postoji makar i jedan iskren, pošten i dobar čovjek, možemo i trebamo zajedno graditi našu Bosnu i Hercegovinu, poručio je Oručević.

Izložba / PR – Haber

Emir Suljagić je istakao da dugo sarađuje sa Centrom za mir i Safetom Oručevićem na koga je, kako je rekao, privatno slab.

Izložba / PR -Haber.ba

Izložba / PR – Haber

Izložba / PR – Haber.ba

Izložba / PR – Haber.ba

Izložba / PR -Haber.ba

Izložba / PR – HABER.ba

Izložba / PR – Haber.ba

– Kada smo donijeli odluku o postavci i izložbi u Mostaru, nije bilo dileme da ćemo to raditi u saradnji s Centrom za mir, rekao je, najavivši nove zajedničke projekte već od septembra.
– Vjerujem da je sve što se događalo između 1992. i 1995. bilo jedinstveno iskustvo. Tri su stvari koje bih izdvojio. Prva je emocija. Ljudi ne mogu izbjeći da budu emotivni. Druga su činjenice. I treća – najvažnija stvar je inspiracija. Kada dođete u svoje avlije da se borite protiv onoga što je ranije do svega dovelo, naveo je.

Izložba / PR – Haber.ba

Izložba / PR – haber.ba

Izložba / PR – Haber.ba

Upozorio je i kako i danas ekstremni desničari, kao i ekstremni ljevičari uzore nalaze u osobama poput Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, jer se s tim nisu suočili na vrijeme i adekvatno.

Izložba / PR -Haber.ba

– Moram naglasiti da me jedna stvar prati otkako sam od 2019. na čelu Memorijalnog centra u Potočarima – to je da ne smijemo biti prepreka miru. Ili teg ili okov. Ne smijemo i ne možemo onemogućiti razgovor. Zbog budućnosti ove zemlje, istakao je Suljagić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh