BiH

Obilježen Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana u Tuzli

U spomen-kompleksu Slana Banja u Tuzli danas je polaganjem cvijeća i odavanjem pošte obilježen 9. maj, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana.

Obilježen Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana u Tuzli - FENA

U najtežim vremenima 20. vijeka, Tuzla je uvijek bila na pravoj strani, zajednička je konstatacija zvaničnika koji su govorili o značaju borbe protiv fašizma i očuvanja antifašističkih vrijednosti.

– Tuzla je uvijek bila primjer antifašizma ne samo u BiH, nego u čitavoj Evropi i čitavom svijetu. Tako će i ostati. Mi smo svoju borbu protiv fašizma kao pravi antifašisti dokazali u više navrata. Dokazali smo u Drugom svjetskom ratu, dokazali smo u Odbrambeno- oslobodilačkom ratu i tu borbu moramo voditi svakodnevno jer kada prestanemo da se borimo protiv fašizma onda će fašizam početi rasti. Pravi antifašisti svakodnevno vode borbu da promovišu sve benefite i vrijednosti antifašizma – poručio je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović smatra da se u budućnosti više pažnje mora posvetiti obrazovnom procesu, porodici i tradicionalnim društvenim vrijednostima.

– Evropa je bila u euforiji 1945. godine, smatrajući da je fašizam pobijeđen. Međutim, u najgorem obliku pojavio se 50 godina kasnije na ovim prostorima, pojavio se danas u istočnoj Evropi samo kroz neke druge oblike. Prema tome, to je stalna borba i na mlađim generacijama je da prepoznaju pojedince i pojave koji mogu ugroziti mir. Moramo jačati institucije i integrisati Bosnu i Hercegovinu, jer se samo kroz institucije možemo boriti protiv fašizma – kaže Vujović.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Denis Bećirović ponosno ističe da je unuk učesnika Narodno oslobodilačke borbe (NOB-a) i sin pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– Jako sam ponosan na naš kanton, na naše ljude, što gajimo taj duh antifašizma u samom njegovom korijenu. Pokazali smo to na primjeru 1941.-1945., ali pokazali smo i tu borbu 1992.-1995. godina. Ponosan sam član borca NOB-a, moj djed je bio učesnik bitke na Sutjesci, i danas sam neizmijerno ponosan što sam sin borca Armije RBiH. I šta im danas mogu reći, hvala im – rekao je ministar Bećirović.

U Tuzli i Tuzlanskom kantonu 9. maj će se danas obilježiti nizom prigodnih aktivnosti, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh