BiH

Izazivanje konflikta jasna strategija u kojoj Dodik traži izlaz za bankrot

Vojni analitičar Nedžad Ahatović komentirao je najavu lidera SNSD-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika da će u sklopu MUP-a RS-a biti formirana posebna jedinica za nadgledanje entitetske granice…

Nedžad Ahatović - n1

Vojni analitičar Nedžad Ahatović komentirao je najavu lidera SNSD-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika da će u sklopu MUP-a RS-a biti formirana posebna jedinica za nadgledanje entitetske granice, te Dodikove prijetnje intervencijama Vojske Srbije kada je, nakon prikaza sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici, rekao da je “Vojska Srbije modernizovana i spremna da brani naš narod gdje god on živio”, a kasnije je u Donjoj Gradini kazao da su svi Srbi jedan narod te da će jednog dana svi živjeti u istoj državi.

– Da li ima razloga za zabrinutost demonstracijom sile na vojnom aerodromu Batajnica pokraj Beograda i na tom fonu Dodikovom najavom novih policijskih snaga na međuentietskoj liniji, to treba pitati komandata EUFOR misije u BiH. Jedino EUFOR ima nadležnost da rješava sporna pitanja u vezi s vojnim dijelom Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da reaguje i to silom na svako ometanje misije EUFOR-a ili dovođenje u pitanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH sa bilo koje strane.

Naime, Milorad Dodik misli da ima priliku za osamostaljenje entiteta RS zato što međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om ide u prilog Srbiji ne bi li odobrovoljila Beograd da se u najmanju ruku distancira od Moskve, a u konačnici pristupi NATO-u i uđe u EU. Ta politika nagrađivanja Srbije umjesto njenog ograničavanja i kažnjavanja za bliskost sa Moskvom neće dati rezultat jer glavni akter formiranja mišljenja javnog mijenja u Srbiji i ostalim krajevima regiona gdje žive Srbi – Srpska pravoslavna crkva ne želi približavanje zapadu i njegovim dekadentnim vrijednostima – istakao je Ahatović.

Dodao je da, umjesto toga, SPC snažno zagovara politiku revizionizma ratnih zločina počinjenih 90-ih od političko-mafijaškog kartela i vojno-policijske hunte Slobodana Miloševića.

– Time SPC zauzima politički stav. A sve se prikriva sa vjerskim distanciranjem pravoslavnog svijeta od seta zapadnih vrijednosti koje ističu zločine Slobodana Miloševića, posebno genocid u Srebrenici. Takvo ponašanje SPC-a je komplementarno sa politikom Vladimira Putina (predsjednika Rusije) koji pored političkog, filozofskog i vjerskog distanciranja okrivljuje zapad za izazivanje konflikata po svijetu uzimajući upravo napad NATO-a na SRJ 1999. kao primjer “bezrazložne” brutalnosti i kršenja međunarodnog prava.

To je direktna poruka SPC-u da Rusija stoji iza politike vraćanja Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije što je njihov neskriveni cilj. Iz tog razloga bilo koja politika u Srbiji koja bi krenula u približavanje zapadu završila bi u svojevrsnom javnom sukobu sa rukovodstvom SPC-a što bi imalo nesagledive političke posljedice po tu opciju koja bi izgubila podršku. Zato nema stvarne opozicije u Srbiji, već postoji samo gora alternativa od Vučićevog režima (Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije) – naglasio je Ahatović.

Kazao je da se upravo naoružavanje Srbije u tom kontekstu razmatra kao Vučićev manevar u unutrašnjo-političkim odnosima prevashodno sa SPC-om, pa tek onda sa vanjskim akterima jer samo vojno najjači igrači u regionu mogu da budu i relevatni pregovarači u vezi sa politikom provođenja nacionalnih interesa.

– S tim u vezi Vučićev politički rezon je bio da Srbija ulaže milijarde eura u modernizaciju svojih oružanih snaga kako bi između ostalog sa zapadom razgovarala o statusu Kosova iz pozicije pregovarača koji ima mogućnost da proizvede oružani konflikt na Balkanu i dobije ga uz pomoć Rusije. Rat u Ukrajini je ruski fokus djelovanja sa Balkana prebacio u svoje dvorište. Ipak, Putin je ostavio Srbiju u vrhu svojih prioriteta sa kojim on može da prijeti prije svega Briselu koji poslovično ide uvijek linijom manjeg otpora. Zato je američki kontra potez u ovoj soft power igri i usmjeren ka preotimanju Beograda kao glavne Putinove filijale u Evropi kroz nagrađivanje jer Brisel evidentno ne zna da uradi risk management u svoju korist. Tu Dodik vidi svoju šansu – rekao je Ahatović, piše Source.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh