BiH

Danas se obilježava Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina

U svijetu se danas, 4. aprila, u skladu sa odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obilježava Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina.

Minsko polje - ilustracija / Nkp.ba

Ovaj datum prvi put je obilježen 2006. godine, kao podsjetnik globalnoj zajednici da mine, municija i neeksplodirana ubojna sredstva i dalje povređuju i ubijaju hiljade ljudi širom svijeta, uključujući i djecu, prenosi BHRT.

O ovoj temi u emisiji “Jutro za sve” govorili su šef odsjeka za deminiranje Federalne uprave civilne zaštite FUCZ Muamer Halilović i deminer Sanel Bekan.

Sumnjiva opasna površina na mine u Bosni i Hercegovini rasprostire se na 859,35 metara kvadratnih. Najugroženije opštine su Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavodovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik, Ilijaš i Konjic.

Željko Volaš iz Organizacije amputiraca Republike Srpske (UDAS)

Od zaostalih mina u Bosni i Hercegovini, u poslijeratnom periodu, stradalo je 1.780 lica, od kojih je 623 poginulo. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH stradala su 134 deminera, od kojih 53 smrtno.

Do sada je pronađeno 80.000 mina i 65.000 eksplozivnih sredstava zaostalih nakon rata.

Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) u saradnji sa Komisijom za deminiranje u BiH, danas će pokaznom vježbom u Vojkovićima obilježiti Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina.

Pokazna vježba na lokalitetu u Vojkovićima, gdje se sprovodi projekat deminiranja, biće realizovana uz podršku Oružanih snaga BiH i opštine Istočna Ilidža, piše BHRT.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh