BiH

Pao dogovor: HDZ i Osmorka uskoro formiraju Vladu FBiH

Sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i Osmorke u Mostaru rezultirao je sporazumom o budućoj Vladi Federacije. Konačno je dogovorena raspodjela resora, a potpisnici očekuju da se što prije okonča proces i krene s reformama.

HDZ, SDP / PR -Haber.ba

– Raspravili smo sve i pripremili dva sporazuma koja smo potpisali, na tragu smjernica i sporazuma koje smo ranije potpisali za razvoj BiH. Što se tiče ustavnih ovlasti, kada je u pitanju Federacija, dogovorili smo resore, tako da možemo govoriti koji od njih 16 pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji, rekao je predsjednik HDZ-a, Dragan Čović.

Dodao je da su se time obvezali i do kada konačno trebaju imenovati ministre.

– Mislim da je to 28. mart. Partneri trebaju dati imena u skladu s rasporedom, da bi u srijedu predsjednica Federacije izvršila imenovanje Vlade i sve uputila potpredsjednicima na potpis, dodao je.

Predviđeni ustavni rok za imenovanje Vlade je 6. april. Dogovoreno je da se ministri nakon imenovanja, a prije potvrđivanja u Zastupničkom domu, na tragu programskih mjera koje su međusobno razmijenili i koje su obimne, dostave svoje prijedloge predsjedniku Nikšiću, kako bi to postao dio zajedničkog programa rada.

Čović je najavio kako će ministarstva finansija, pravde, saobraćaja, zdravstva, prostornog uređenja i kulture pripasti grupaciji koju zastupa, dodajući i da će među šest makar dva resora voditi dame. Nikšić ije želio komentirati odluku Ustavnog suda po apelaciji Džaferovića i Komšića o Schmidtovim odlukama oko Izbornog zakona, kao ni Milorada Dodika. Rekao je kako je preostalih deset resora pripalo strankama Osmorke, te da je sve precizno dogovoreno, odnosno da odluke Ustavnog suda ne treba komentirati.
– Ako hoćemo vladavinu zakona onda naučimo poštivati odluke Ustavnog suda. Pokušavamo napraviti zaokret i poštovati sve što se dogovorimo, rekao je čelnik SDP-a.

Naveo je i kako se ne slaže s bezbroj izjava Milorada Dodika, ali i dodao kako mu to kaže u lice.

– On je jedan kada s njim ovako razgovarate, a drugi kada dođe do mikrofona, rekao je i dodao da svako odgovara za svoja djela.

Na upit o zaobilasku Refika Lende, Nikšić je rekao:

– Kako zaobići Lendu? Nismo ni planirali da ga zaobiđemo. Mi ćemo dokazati da imamo parlamentarnu većinu. Predsjednica Federacije donosi odluku o imenovanju Vlade i donosi dopredsjednicima na usuglašavanje. Nadamo se da su ljudi shvatili da onaj tko ima većinu na koncu formira vlast. Ako ne dođe do toga, zakazat ćemo sjednicu Zastupničkog doma i zatražiti da se toj većini omogući formiranje vlade, zaključio je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh