BiH

Salkan je slijep od rođenja, ali to ga ne sprječava da ostvari velike uspjehe

Sajna priča nam dolazi sa fakulteta Islamskih nauka u Zenici. Tamo Salkan Delić prkosi životu i sudbini, završava četvrtu godinu, a prvo je slabovidno lice u učionicama islamskih pedagoških institucija. I nije samo to, Salkan se potpuno uklopio u normalan život, a priču o tome donio je BH Reporter.

Salkan Delić - bh reporter

Od rođenja je slijep, iskušan gubitkom vida. Ali ga to nije spriječilo da ostvari velike uspjehe.

Salkan vozi biciklo, bez problema koristi laptop i mobitel, prati nastavu u školi, uči Kur’an napamet… Upisao je Behram-begovu medresu u Tuzli 2015. godine. Završio je 2018. godine. Bio je prvi učenik u obrazovnim institucijama Islamske zajednice kojem je uskraćen vid. Potom je Salkan upisao Islamski pedagoški fakultet u Zenici. I trenutno je završna, četvrta godina.

Takođe, Salkan je idejni autor “Prepiske Kur’ana po tedžividu na Brajevom pismu”, riječ je o prvoj jedinstvenoj prepisci Kur’ana kojom se omogućuje da Kur’an ispravno na arapskom uče i slijepe i slabovidne osobe. Najveća Salkanova podrška su njegovi roditelji i sestra, njegovi profesori i kolege iz medrese i fakulteta, te Nihad ef. Ibrišević, imam iz džemata Šići.

Danas sam se kratko čuo sa ovim mladićem i nemam šta kazati osim da je to jedan heroj, prenosi Bh Reprter.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh