BiH

PRAVE HEROINE – MUALIMA ŠEJLA I ČASNA SESTRA BLANKA: Želimo raditi dobro i biti od koristi

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH odabralo je heroine za februar – sestru Blanku Jeličić i mualimu Šejlu Mujić.

One utjelovljuju humanost i međureligijsku saradnju, dok pomažu onima kojima je pomoć potrebna, pokazujući da vjerske i etničke razlike ne moraju biti prepreka za rad na pozitivnim promjenama.

Obje su iz Livna, a kako su rekle za Avaz, spaja ih to što žele raditi i činiti dobro drugima.

Istina je da radimo stalno i kontinuirano, uvijek smo u nekim zajedničkim projektima, ali ipak me iznenadilo što to netko primijeti, posebno Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, odnosno sam ambasador – istaknula je Mujić.

Naime, Mujić je mualima koja radi već deset godina. Kako kaže, u tome je pronašla svrhu svog poziva, jer želi biti od koristi zajednici, a zahvaljujući putu humanosti, upoznala je Blanku. Dodala je i kako je bila iznenađena kada su joj rekli da ambasador dolazi u Livno i ima želju upoznati ih.

Osvrnula se i na zajedničku humanitarnu akciju koju je imala s Blankom, a u pitanju je bilo prikupljanje pomoći za jednu mladu majku s četvero djece.

Brzo smo pronašle novac, kupile novu mašinu i odvezle je na adresu. Otad smo joj u više navrata pomagale. Nosile smo prehrambene pakete, pelene, hranu za bebe, odjeću, ogrjev – istakla je Mujić.


Časna sestra milosrdnica Sv. Vinka Paulskog Blanka Jeličić ističe kako je ono najkonkretnije što čovjek može uraditi jeste pomoći onome kome je ta pomoć potrebna.

Mislim da je to zajedništvo, iskrena dobrota, u suštini, razlog našeg djelovanja. Mali čovjek u ovoj državi svakim danom napreduje kada je riječ o međureligijskom dijalogu. Dobro se treba raditi u tišini i zbog ljubavi prema čovjeku i Bogu – navela je Blanka za Večernji list i dodala kako trebamo svi nastojati raditi dobro.

Blanka Jeličić i Šejla Mujić upoznale su se na jednoj humanitarnoj akciji još prije sedam godina. Od tada zajedno rade i pomažu ljudima kojima je to potrebno. Sestra Jeličić osvrnula se i na Dan nezavisnosti te kazala kako je to dan naše domovine, jedne jedine, i da nas u njoj isto sunce grije pa zbog toga trebamo biti dobri jedni prema drugima.

Dosta mi je neugodno jer je to uzelo maha u javnosti, ali, eto, neka budemo dobar primjer toga kako se mogu dobre stvari raditi i da postoji način za to, istaknula je Jeličić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh