BiH

Udruženje BH novinari i Savjet za štampu i online medije u BiH osuđuju odnos MUP-a RS prema novinaru Nikoli Morači

Upravni odbor Udruženja BH novinari hitno zahtjeva od Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka da obustave pravno i institucionalno nasilje nad Nikolom Moračom…

Udruženje BH novinari - bhrt

Upravni odbor Udruženja BH novinari hitno zahtjeva od Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka da obustave pravno i institucionalno nasilje nad Nikolom Moračom, novinarom lista EuroBlic i portala SrpskaInfo, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

“Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, Nikola Morača je saslušan u Policijskoj upravi Banja Luka zbog autorskog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojke za koje je osmnjičena jedna osoba. U prisustvu tužiteljice Goradane Mijatović, dežurni policijski inspektori su zahtjevali od novinara da otkrije „ko mu je dao podake“ o osobi osumnjičenoj za silovanje, te mu oduzeli mobilni telefon iako za to nisu imali zakonit sudski nalog. Istovremeno, inspektori i tužiteljica su, demostrirajući institucionalnu nadmoć i obrazlažući kako će biti zadržan najmanje pet sati u policiji, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazio novinar i prisilili ga da potpiše kako „dobrovoljno“ policiji ustupa vlastiti telefon”, navodi se u saopštenju, piše BHRT.

Iz Udruženja navode da je postupanje policije i Tužilaštva primjer kršenja medijskih sloboda i prava.

“Postupanje osoba iz policije i tužilaštva u Banjoj Luci je eklatantan primjer kršenja medijskih sloboda i individualnih prava ne samo novinara Nikole Morače već još četvorice njegovih kolega: Siniše Trkulje, urednika EuroBlica, Borisa Lakića, urednika portala SrskaInfo, i Nebojše Tomaševića, novinara Glasa Srpske, koji su također jučer ispitivani u policiji”, dodaje se u saopštenju.

Savjet za štampu i online medije u BiH osuđuju odnos pripadnika MUP-a RS prema novinaru Nikoli Morači

Upravni odbor Savjeta za štampu i online medije u BiH najoštrije je osudilo odnos pripadnika MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužilaštva prema novinaru Nikoli Morači, saopšteno je iz Savjeta.

“Upozoravamo na pravo novinara da zaštiti svoj izvor kao i da oduzimanje mobilnog telefona novinara ugrožava i izvor ali i samog novinara. Napominjemo kako prema zakonu novinar ima pravo da ne otkrije identitet svojeg izvora te da “ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal””, navodi se u saopštenju.

Iz Upravnog odbora Savjeta za štampu i online medije podsjećaju na zakone o povjerljivosti izvora informacija.

“Novinari imaju obavezu da štite identitet onih koji daju informacije u povjerenju, bez obzira na to jesu li te ličnosti izričito zahtijevale povjerljivost ili nisu. Novinari će izbjegavati objavljivanje informacija iz anonimnih izvora, čiju relevantnost javnost ne može ocijeniti, osim u slučajevima izvještavanja o temama koje su u interesu javnosti, a za koje se nije moguće pozvati na otvorene i identificirane izvore informacija”, dodaje se u saopštenju.

Oni naglašavaju da je ovo još samo jedan od vidova pritisaka kojima su mediji izloženi u posljednje vrijeme i i kojima se ugrožava sigurnost novinara i medijska sloboda.

“Sve češći zahtjevi brisanja članaka na portalima uz prijetnje tužbama bez argumentiranog objašnjenja i bez demantiranja navoda te najavljena kriminalizacija klevete pretvara nas u društvo u kojem će se zataškavati istine, a štititi osobe s druge strane zakona”.

Iz Upravnog odbora pozivaju medije, međunarodne organizacije i nadležna ministarstvada se udruže u borbi za zaštitu medijske slobode.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh