BiH

Molitva muslimana u BiH za žrtve zemljotresa

U Carevoj džamiji u Sarajevu sinoć su proučeni tevhid i hatma dova pred duše žrtava stradalih u razornim zemljotresima koji su se dogodili na području Turska i Sirije.

Molitva muslimana u BiH za žrtve zemljotresa - Nedžad ef. Grabus. ( Samır Jordamovıc - Twitter )

U organizaciji Muftijstva Sarajevo, imami s područja Medžlisa islamske zajednice Sarajevo nakon akšam-namaza proučili su tevhid i hatma dovu pred duše stradalih u zemljotresu, nakon čega se prisutnima kratko obratio i muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus.

“Mi, kao vjernici kad doživimo iskušenje koje su ovih dana doživjeli naša braća i sestre u Turskoj i dijelovima Sirije i mi koji volimo našu braću najprije na ovo kažemo: Nema snage i moći osim Allahove dž.š. Kao vjernici znamo da sve dolazi od Gospodara svjetova”, kazao je ef. Grabus te je Allahu dž.š. uputio dovu da muslimane sačuva od teških iskušenja.

“Zato smo se sastali večeras. Htjeli smo da se emocionalno povežemo s našom braćom u Turskoj. Ovo je teško iskušenje ne samo za našu braću i sestre u Turksoj nego za sve nas. Mi kao vjernici smo jedno tijelo i naša braća u Turskoj su više puta pokazivali emocionalnu povezanost s nama“, rekao je ef. Grabus.

Vjerskom programu su prisustvovali i ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić i brojni vjernici.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je veliku humanitarnu akciju za pomoć narodu Turske i Sirije pogođenom razornim zemljotresom pod nazivom “Humanitarna akcija Islamske zajednice narodu Turske i Sirije: Od Bošnjaka s ljubavlju”.

Poziv građanima da se odazovu na ovu akciju uputio je posebno i reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Islamska zajednica će, također, u petak, 10. februara, nakon džuma-namaza, organizirati i sergiju za pomoć narodu Turske i Sirije, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh