BiH

Sarajevo: Najveća popunjenost hotela u regiji

Sarajevo drži rekord u regiji po popunjenosti hotela i smještajnih kapaciteta uoči i tokom dočeka Nove 2023. godine.

Gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine Benjamina Karić je u utorak na prednovogodišnjem susretu sa novinarima izvijestila da je 95 posto tih kapaciteta ranije rezervisano i da gosti već pristižu.

– Turističke organizacije su napravile dobar posao, kazala je pri tom poželivši gostima dobrodošlicu i dobar provod u Sarajevu.

Govoreći o rezultatima rada Gradske uprave u 2022.godini i poslovima planiranim za 2023.godinu najavila je investranje u nove sadržaje grada koji će njegov imidž kao turističke destinacije podići na veći nivo. Riječ je o obnovi Opservatorije na Čolinoj kapi (područje Trebevića) koja će biti koncipirana kao astro park, potom atraktivnom vidikovcu na Špicastoj stijeni nazvanom “Oko Sarajeva” i još nekim projektima.

Upitana u kojoj mjeri će se Gradfska uprava uključiti u otvaranje naučno-tehničkog muzeja BiH u Sarajevu pojasnila je da od početka prati tu ideju i da je s tim u vezi imala i veoma iscrpan razgovor sa akademikom Kemalom Hanjalićem (raniji gradonačelnik Sarajeva op.a.).

– Gradska uprava svesrdno podržava realizaciju tog projekta u koju će se ukjljučiti shodno svojim nadležnostima i mogućnostima, zaključila je u vezi s ovim.

Pažnju novinara privukla je i najavom svojevrsne diplomatske ofanzive prema svjetskim metropolama, glavnim i velikim gradovima prijateljskih nam zemalja. U prvoj polovini januara 2023.godine biće upriličeno potpisivanje povelje o prijateljstvu sa Rimom, u februaru sa Parizom a potom i sa još nekoliko gradova širom svijeta s kojima se želi graditi prijateljstvo, saradnja i razmjena (kulturna, turistička, naučna, obrazovna, privredna), prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh