BiH

Ustavni sud BiH 1. i 2. decembra odlučuje o zahtjevima Komšića i Džaferovića

Na dnevnom redu Plenarne sjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja je zakazana za 1. i 2. decembar bit će razmatrani zahtjevi Šefika Džaferovića (SDA), bivšeg člana Predsjedništva BiH i Željka Komšića (DF), člana Predsjedništva BiH.

Sudije - Ustavni sud BiH

Riječ je o Džaferovićevoj apelaciji koja se odnosi na Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, te o Komšićevoj koji je zatražio ocjenu ustavnosti odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta od 2. oktobra 2022. godine.

Apelacijom Komšića Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine traži se obaranje najnovijih izmjena Ustava entiteta Federacije BiH i Izbornog zakona, dok je Džaferović zatražio od Ustavnog suda da ukine neustavne akte koje se odnose na stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske što se desilo u junu ove godine.

Tada je Džaferović zatražio od Ustavnog suda BiH da donese privremenu mjeru kojom će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke, kako kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

Džaferovićevim zahtjevom je ukazano na neusklađenosti odredbi osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na načelo vladavine prava, nediskriminaciju, uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija Bosne i Hercegovine.

U Zahtjevu se, između ostalog, naglašava da su osporeni zakoni u suprotnosti sa državnim zakonima iz te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava.

S druge strane, Komšić je zatražio i privremenu mjeru o nesprovođenju odluke Christiana Schmidta kojom se, uz ostalo, povećava broj delegata Dom naroda Federalnog parlamenta sa 57 na 80.

Dnevni red Plenarne sjednice Ustavnog suda BiH objavljen je na njihovoj zvaničnoj web stranici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh