BiH

Pogledajte spektakularni Krvavi Mjesec iznad Sarajeva

Ljubitelji neba i nebeskih tijela, večeras su mogli svjedočiti zaista posebnom fenomenu zvanom Krvavi Mjesec, a čiji je djelić uspio zabilježiti i fotoreporter portala Klix.ba

krvavi mjesec - Klix

Večeras je nad Bosnom i Hercegovinom zadivljujući pun mjesec, a koji je u jednom trenutku i u našoj zemlji poprimio drugačiji izgled.

Riječ je o fenomenu Krvavi Mjesec – potpunom pomračenju Mjeseca koje se događa kada naš prirodni satelit uđe u sjenku Zemlje, tj. kada se naša planeta nađe tačno između Mjeseca i Sunca.

Iako je već najavljeno kako večerašnja pomrčina Mjeseca neće biti vidljiva iz BiH, pošto je u to vrijeme Mjesec na drugoj strani planete, fotoreporter Klix portala našao se na pravom mjestu i u pravo vrijeme, zabilježivši fantastičan prizor.

Olakšavajuća okolnost bili su i povoljni vremenski uvjeti koji nas prate od polovine današnjeg dana.

Inače, iz Astronomskog društva “Orion” potvrdili su nam da će Krvavi Mjesec večeras biti najbolje vidljiv iz Sjeverne Amerike i istočne Azije.

Oni koji su ga imali sreće vidjeti, sigurno su uživali u ovom prizoru, dok će se sljedeći Krvavi Mjesec opet pojaviti tek za gotovo 3 godine, tačnije 13. i 14. marta 2025. (ovisno o tome gdje se nalazite).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh