BiH

Muškarci u Bosni i Hercegovine konzumiraju alkohol četiri puta više od žena

Stranica World Population Review objavila je podatke o prosječnoj konzumaciji alkohola u svijetu što varira u zavisnosti od zakona, kulture i drugih karakteristika svake zemlje. Bosna i Hercegovina nalazi se na 65. mjestu.

Alkoholizam - Ilustracija / Twitter

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je zabilježila potrošnju alkohola u svakoj zemlji u litrima čistog alkohola za sva piva, vina, žestoka pića i druga alkoholna pića.

Prema podacima WHO, građani Češke konzumirali su najviše alkohola po glavi stanovnika u 2019. godini, a pojedinci su konzumirali oko 14,26 litara čistog alkohola. Slijede Latvija i Moldavija sa 13,19 i 12,85. Na četvrtom mjestu nalazi se Njemačka gdje se prosječno konzumira 12,79 litara alkohola, a slijedi je Litvanija sa 12.78 litara.

U većini zemalja, muškarci u prosjeku piju najmanje tri puta više alkohola od žena. Na primjer, kombinovani prosjek u Češkoj je 14,6 litara, ali prosječni prosjek po spolu je 6,9 ​​litara za žene i 22,0 litara za muškarce.

Podaci za Bosnu i Hercegovinu iznose 7.81 litra po glavi stanovnika godišnje što je stavlja na 65. mjesto u svijetu. Prema toj statistici, muškarci u BiH piju 12.95 litara, a žene 2.96 litara. Ispred BiH je nekoliko zemalja regiona i to Crna Gora, Slovenija, Srbija i Hrvatska. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh