BiH

Ciklo ruta “Franciskana”: Franjevački samostani nova bh. turistička atrakcija

Udruženje Hercegovinabike iz Mostara i Ured za Europske integracije Županije Zapadnohercegovačke pokrenuli su inicijativu za razvoj i promociju jedinstvene biciklističke rute pod nazivom Franciscana.

Biciklističko-rekreativni događaj Franciscana ima za cilj promociju nove ciklo turističke ponude u Bosni i Hercegovini. Desetak biciklista krenulo je 8. septembra na put dug 450km, a na svom putovanju posjetiti će franjevačke samostane i muzeje kao jednu sasvim novu ponudu aktivnog i kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini.

– Inicijativa se odnosi na razvoj novog kulturno-turističkog proizvoda kroz umrežavanje franjevačkih samostana te muzeja/galerija koji su vezani za samostane, u jedinstvenu biciklističku rutu pod nazivom Franciscana. Ideja za kulturno-turistički proizvod nastala je kao rezultat projekta razvoja ciklo-turizma u Županiji Zapadnohercegovačkoj Cycling Rural, koji je provodio Ured za europske integracije ŽZH, a sufinansirala je Europska unija u okviru programa Prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore”, komentirao je direktor Ureda za EU integracije ŽZH Ivan Jurilj., izvještava Katolički tjednik.

Franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12. st. Pored dušobrižništva širili su i prosvjetu te kulturu i bili jedini učitelji i začetnici prvih književnih i naučnih djela kao čuvari kulturno-historijske baštine. Franciscana uvodi u svijet franjevačkog reda i njihova djelovanja u BiH kao čuvara kulturno-povijesne baštine.

Promotivna tura će obuhvatiti: samostan Uznesenja BDM i Franjevački muzej i galeriju u Širokom Brijegu; crkvu i samostan Sv. Petra i Pavla u Mostaru, crkvu Sv. Jakova Međugorje; samostan Sv. Antuna Padovanskog na Humcu i Franjevački muzej i galeriju Majka u Ljubuškom; Hrvatsku franjevačku arheološku zbirku u Gorici u Grudama; Franjevački muzej U kući ovca mojega u Posušju; Franjevačku kuću molitve Masna Luka; samostan Uznesenja BDM i Franjevački muzej Rama-Šćit; samostan Sv. Petra i pavla i Franjevački muzej i galeriju Gorica u Livnu; samostan Sv. Ćirila i Meoda i Franjevački muzej Fra Jozo Kružić u Tomislavgradu.

Organizacija ovog događaja upriličuje se u okviru projekta West Herzegovina Adventures – Digitalna promocija turizma Županije Zapandohercegovačke koji sufinancira Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a provodi Ured za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh