BiH

Promovisana Monografija Radio Mostara, na promociji i Željko Komšić

U Centru za kulturu Mostar promovisana je fotomonografija “Radio Mostar” autora Sanela Kajana. Promotori ove izuzetno značajne knjige za historiju Grada Mostara bili su Semina Ajvaz, Samira Demirović, Maja Burić, Senada Malanović i Šemsudin-Zlatko Serdarević. Promociji je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U znak poštovanja i ljubavi prema Radiju Mostar, kojeg na veliku sramotu “nadležnih” i “odgovornih” više nema – uradio sam fotomonografiju, a promociju smo organizovali na ovaj simbolični datum. Fotomonografija sadrži mnogo fotografija, dokumenata i novinskih tekstova o ovom mediju. Na ovaj poduhvat odlučio sam se zbog velike ljubavi prema mediju u kojem sam proveo 18 godina. I radi istine! Istine koja treba biti dostupna svima. Naročito novim generacijama koje nisu upoznate s pričom zvanom Radio Mostar, kazao je autor.

Knjiga sadrži i fotografije prvih urednika i spikera Radio Mostara, tonskih realizatora, muzičkih urednika, novinara, kao i onih koji su ih naslijedili. Tu su i dokumenti koji pokazuju osnovu Radija Mostar, a posebno onih medija koji su nastali iz njega tokom 1992. godine.

– Do materijala sam dolazio kroz dugi niz godina, prikupljajući isječke iz štampanih medija, pretražujući arhive širom Bosne i Hercegovine i susjednih država, ali i otkupljujući fotografije, tonske snimke i dokumente, rekao je Kajan.

Šefica odsjeka za komunikologiju na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar, Semina Ajvaz konstatovala je da je Kajan monografijom uspio izgraditi realnu sliku od nastanka ove radio stanice do trenutka kada je ugašena.

– Vrijedi istaći da je kompletno djelo satkano od činjenica koje su proizvod arhivske građe, dokumenata i zapisa jednog vremena. Ovakvim pristupom autor omogućava komparaciju različitih razdoblja u kojem je djelovao Radio Mostar, te predstavlja interesantnu materiju koja kod publike budi interes jer je službenik istine. S jedne strane je kazivanje o jednom vremenu, a sa druge izvorni historiografski dokument jednog doba. Svakako je najinteresantniji dio ovog djela poglavlje koje se odnosi na ratni period, odnosno na rad Radija BiH – Ratnog studija Mostar u opkoljenom Mostaru. Svi oni koji su svjedočili tom vremenu mogu potvrditi koliki je značaj ovog medija bio u to vrijeme. Važno je naglasiti, da ovo djelo nije obična fotomonografija koja svjedoči slikama o jednom mediju, nego i dokument jednog doba, kazala je Ajvaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh