BiH

Nakon četiri decenije: Nastavljena gradnja sportske dvorane u Mostaru

Gradnja sportske dvorane u mostarskom naselju Centar dva danas je nastavljena nakon decenija pauze, na zadovoljstvo građana ovoga grada.

Nova gradska vlast najavila je još prošle godine realizaciju projekta, za koji već postoje grant sredstva iz budžeta Vlade Federacije BiH, dok se na pravi zamah čeka odobrenje kredita koji će također podići Vlade FBiH kod Razvojne banke u iznosu od 12 ipo miliona maraka.

Konstituiranjem Gradskog vijeća stekli su se uvjeti za ozbiljan rad na gradnji dvorane, napominje direktor dvorane Edin Prašo.

– Radovi će se, siguran sam, odvijati u skladu sa rokovima, jer je tehnologija dosta uznapredovala. Što se tiče finansiranja, glavnina je kredit, jer Grad Mostar nije u mogućnosti podnijeti velika zaduženja, kakvo bi bilo ono za dvoranu, naveo je Prašo.

Od 2010. do 2019. u dvoranu je utrošeno više od osam i po miliona maraka. Službeno je nedavno rečeno da je dosad za ovu namjenu izdvojeno oko 15 miliona KM. U Budžetu se, iako se na gradilištu ništa nije dešavalo, svake godine, pa i ove, izdvaja stotinjak hiljada maraka za zaposlenike koji brinu o izgradnji i, u zadnje vrijeme, smanjenju gabarita. Gradonačelnik Mario Kordić prošlog mjeseca je kazao kako je za finansiranje i nastavak velikih infrastrukturnih projekata osiguran novac.

– Krećemo u izgradnju dvorane, bazena, Hrvatskog narodnog kazališta, odnosno realizaciju velikih projekata. Završavamo infrastrukturne projekte od sjevernog ulaza koji bi trebao zaživjeti u ovoj godini, rekao je.
Kamen temeljac za dvoranu u Centru dva postavljen je u veljači 1985, a ako bi se ostvario najavljeni plan, mostarski sportisti krov nad glavom dobit će nakon punih 40 godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh