BiH

Schmidt potvrdio: U BiH stižu vojnici iz Njemačke

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt potvrdio je danas da će Njemačka uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u našu zemlju.

Christian Smidh - Voanews

“Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozdravlja odluku njemačke vlade da podrži misiju EUFOR/Althea u BiH tako što će poslati njemačke vojnike.

Ovo je snažan signal u regiji u ovom ključnom trenutku. Međunarodna zajednica ostaje posvećena BiH”, navedeno je na zvaničnom Twitter profilu OHR-a.

Podsjetimo, Njemačka vlada je u srijedu otvorila put za raspoređivanje trupa u okviru mirovne misije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prvi put u deset godina da je Njemačka povukla ovakav potez, usred povećane zabrinutosti zbog nestabilnosti u vezi s ruskom invazijom u Ukrajini i mogućnosti prelijevanja na Zapadni Balkan.

Vlada u Berlinu se složila da osigura do 50 vojnika za misije EUFOR-a, označavajući povratak snagama u BiH koje je Njemačka napustila krajem 2012.

Samo nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, EU je odlučila skoro udvostručiti veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a na 1.100 sa 600 vojnika slanjem rezervi kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh