BiH

Komesarka Vijeća Europe osudila zabranu povodom Dana bijelih traka

Komesarka za ljudska prava pri Vijeću Europe Dunja Mijatović osudila je današnju zabranu mirne šetnje povodom obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, pozivajući vlasti da se suprostave poricanju ratnih zločina.

Dunja Mijatović - FENA

“Osuđujem današnju zabranu šetnje povodom Dana bijelih traka koju je izdala prijedorska policija. To je u suprotnosti s međunarodnim standardima ljudskih prava na mirno okupljanje”, poručila je Mijatović.

Umjesto ograničavanja prostora za građansko izražavanje, dodala je, vlasti bi trebale da ga olakšaju i suprostave se poricanju ratnih zločina.

Dan prije najavljene mirne šetnje povodom Dana bijelih traka u Prijedoru u organizaciji inicijative ‘Jer me se tiče’, Policijska uprava Prijedor izdala je zabranu na pomenuti događaj i organizatorima odobrila sat vremena za okupljanje na trgu Majora Zorana Karlice, u periodu od 12 do 13 sati.

Između ostalih, odluku je osudila i Američka ambasada u BiH, ističući kako se time narušava međusobno povjerenje i potkopavaju izgledi za pomirenje, koje je neophodno za prosperitet BiH. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh