BiH

Prije 29 godina srušena je banjalučka Ferhadija

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini 7. maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u BiH.

Ferhadija - Novi.ba

Tim povodom Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ tokom maja i juna organizira niz sadržaja u okviru manifestacije “Dani džemata i džamija“ koja je otpočela jučer, čišćenjem temelja Sultan Bajezidove – Careve džamije u Rogatici.

Ona je bila jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom agresije na Bosnu i Hercogovinu srušene do temelja.

Bitno je napomenuti da je Ferhat-pašina džamija bila je jedna od najprepoznatljivijih i najljepših građevina u Banjoj Luci. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i predstavlja jedno od najuspješnijih arhitektonskih rješenja bosanske arhitekture 16. stoljeća. Njen arhitekta je nepoznat ali je poznato da je bio učenik otomanskog arhitekte Mimara Sinana. Izgradnju džamije je finansirao Ferhat-paša Sokolović bosanski sandžak beg, piše Source.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh