BiH

Andrej Plenković: BiH je od vitalne važnosti za Hrvatsku

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je govorio o Konferenciji o budućnosti Evrope na kojoj su građani izrazili želju za izmjenom temeljnog ugovora EU.

Andrej Plenković - bhrt

U uvodnom govoru je također kazao da je za Hrvatsku važno da je značajno mjesto u Konferenciji dobila i politika proširenja Evropske unije na susjedstvo, jugoistok Evrope, a posebno na BiH.

– BiH je od vitalne važnosti za Hrvatsku, a osobito Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda koji nažalost temeljem postojećeg Izbornog zakona to pravo ne može realizirati na pravičan način – kaže Plenković.

Poručuje da će se Zagreb i dalje zalagati za njihovu jednakopravnost i za promjene Izbornog zakona koji neće dovesti do situacije u kojoj su Hrvati preglasani izbornim inženjeringom i gdje iz položaja žrtve, kada dignu glas, mogu postati krivci.

– To je nedopustivo – rekao je hrvatski premijer.

I zato su naši argumenti, nastavio je Plenković, “uvijek u jednoj suradnoj metodi, metodi argumentacije, tumačenja i komunikacije bili na strani onih čija prava objektivno po postojećim zakonskim propisima nisu jednaka s drugima”.

– Tu mislim osobito na teritoriju Federacije BiH – dodao je Plenković, pišu Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh